"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 34 

AGRAVAREA HOMEOPATICĂ

(Organon § 154 - 155 - 158 - 159 - 160 - 279 - 278 - 249 nota)


 

   Organon § 154.“…O boală care nu a apărut de prea mult timp va ceda deobicei, fără mari inconveniente, la prima doză de remediu administrată.”

   Organon § 155.“Am spus fără mari inconveniente pentru că, atunci când un remediu cu adevărat homeopatic acţionează în organism, numai simptomele patogenezice corespunzătoare celor ale bolii sunt operative, în acţiunea lor de îndepărtare şi înlocuire a acestora din urmă. Celelalte simptome, adesea numeroase, pe care le declanşează substanţa medicinală şi care nu au nici un corespondent în cazul considerat, nu sunt aproape deloc perceptibile, astfel că starea bolnavului se va îmbunătăţi cu fiecare oră care trece. Explicaţia stă în faptul că doza necesitată de uzul homeopatic este foarte scăzută, mult prea scăzută pentru a putea declanşa apariţia în zonele neafectate de boală ale organismului, a simptomelor proprii substanţei administrate, care nu sunt homeopatice cu cazul respectiv. Aşadar această doză foarte redusă de substanţă permite manifestarea exclusivă a simptomelor sale homeopatice în acele zone ale organismului deja perturbate de simptomele analoage ale maladiei naturale, în scopul de a provoca forţa vitală bolnavă să dea naştere unei afecţiuni medicinale analoage, dar mult mai puternice, care să distrugă maladia naturală.”

   În afecţiunile acute se observă rar agravări neobişnuite. Fac excepţie pacienţii la care boala este deja foarte avansată, în stadiu preterminal, sau cei care suferă de mai multe zile de o afecţiune foarte gravă, care a produs deja un grad important de distrucţie tisulară. Sunt aşadar posibile agravări violente, urmare directă a acţiuinii medicamentoase şi s-au putut constata reacţii foarte severe, totuşi apreciate ca necesare pentru obţinerea vindecării. În momentul în care boala a evoluat la stadiul lezional, se pot observa agravări surprinzătoare, câteodată, când modificările organice sunt foarte avansate, chiar imposibil de depăşit.

 

   În faţa unei boli este important să se aibă în vedere dacă este acută sau cronică. În cazurile în care nu există alterări tisulare, pacientul se poate vindeca fără a se înregistra o agravare sau o suferinţă notabile.

Într-o stare septică acută se poate observa o reacţie digestivă (vomismente, diaree), organismul trecând printr-un fel de purificare. Această reacţie din partea organismului însuşi, este inversă celei de şoc şi epuizare care se poate manifesta după admministrarea de medicamente alopatice.

 

   În afecţiunile cronice, dacă nu s-a ajuns încă la modificări tisulare, se poate să nu se înregistreze nici o agravare, sau aceasta să fie atât de uşoară, încât să prezinte un caracter cu totul diferit de cel aşteptat. Ea reprezintă un fel de “alegere a domiciliului” de către remediu în cadrul organismului în care a fost introdus, iar maladia artificială astfel produsă corespunde procesului de “purificare” deja menţionat. În cazurile în care au fost aplicate terapii supresive, trebuie să aibă loc eliminări, pe diferite căi posibile (digestiv, renal, cutanat, pulmonar…).

O agravare tipic homeopatică se produce electiv în zona bolnavă, în care se manifestă astfel o activitate nouă, prin care este restabilită starea pacientului. Câteodată, această agravare devine insuportabilă şi reîntoarcerea la normal, revitalizarea ţesuturilor, sunt atât de violente, încât medicul nu trebuie surprins nepregătit. Prevederea şi înţelegerea lor permit medicului să fie răbdător şi să nu se grăbească să prescrie un nou remediu prea repede şi totodată îl ajută să reziste la presiunile pe care le declanşează aceste stări. Această răbdare face parte din principiile metodei.

 

   Cu cât boala este mai profundă, cu atât organele sunt mai afectate, reacţia este mai insuportabilă şi mai violentă, iar asistarea la ea e mai dificilă. Exacerbarea acestor simptome are o profunzime evidentă. Totuşi la persoanele slăbite trebuie să ne aşteptăm la o reactivitate de asemenea slabă, sau absentă în maladiile defective.

 

   Afecţiunea medicamentoasă este determinată de remediul ingerat şi faptul că acesta poate declanşa astfel de reacţii se datorează asemănării sale perfecte cu cazul în speţă. Totuşi, violenţa reacţiilor nu este obligatorie şi la fel de posibilă este şi o agravare mai atenuată.

Un remediu nu poate produce decât simptome pe care le posedă în patogenezia sa, cu excepţia pacienţilor hipersensibili care provează toate substanţele care li se administrează; există o diferenţă care trebuie recunoscută, între un pacient hipersensibil la care toate reacţiile medicamentoase sunt exagerate şi o persoană robustă care face o agravare.

 

   În § 155 se precizează dealtfel foarte bine ceea ce mai trebuie adăugat: “Am spus fără mari inconveniente…”.

 

   Datorită similitudinii perfecte a remediului, nu este necesară niciodată o nouă priză. Totodată, iar acesta este un lucru dificil de formulat ca regulă fixă, există situaţii în care este obligatoriu să se repete administrarea. Pentru mai multă siguranţă este întotdeauna de preferat să se înceapă prescrierea cu o doză unică, fără a o repeta şi să se urmărească cu răbdare apariţia efectelor. În cazul pacienţilor robuşti şi rezistenţi putem administra medicamentul în apă în mod repetat şi să îl întrerupem imediat ce apare cel mai mic efect. Dimpotrivă, la subiecţii cu rezistenţă scăzută, care suferă de exemplu de o afecţiune febrilă nu se va proceda niciodată în acest fel, în scopul obţinerii unei reacţii rapidă. Reacţia se poate instala în câteva ore, iar priza unică trebuie să constituie regula; dacă reacţia este mai tardivă, se poate recurge la repetarea dozei.

 

   Cu cât constituţia pacientului este mai viguroasă şi mai rezistentă, cu atât remediul va coopera mai mult cu această vigoare pentru a produce un efect rapid şi lipsit de riscuri. Cu cât pacientul este mai slăbit, cu atât trebuie avută mai multă prudenţă. În  mod sigur există principii fundamentale rămase încă nedescoperite, care guvernează aceste procese. Trebuie reţinut însă că, în cazurile serioase şi grave, nu trebuie repetată priza pe durata apariţiei şi desfăşurării efectului substanţei administrate. Repetarea prizei poate deveni necesară numai după ce manifestările reactive au dispărut şi boala îşi reia cursul în loc să fie îndepărtată.

 

   Una din problemele esenţiale constă în posibilitatea recunoaşterii, înţelegerii şi interpretării diverselor manifestări reactive exprimate exclusiv prin limbajul simptomelor.

 

   Organon § 158.“Această uşoară agravare homeopatică a bolii apărută în primele ore, are în cele mai multe cazuri o valoare prognostică favorabilă, anunţând că boala acută va ceda chiar de la prima doză…”

 

   O afecţiune naturală poate înlătura o alta pentru că o depăşeşte în putere şi intensitate, dar totodată şi mai ales datorită similitudinii. Dacă această agravare nu se produce, înseamnă că medicamentul nu a atins răul în profunzime. În cazurile acute, dacă ameliorarea declanşată nu continuă şi reacţia se opreşte, înseamnă că trebuie administrată o nouă doză. O ameliorare fără agravare nu durează niciodată mai mult decât atunci când e însoţită de agravare. Cea mai mică manifestare reactivă, chiar discretă, determinată de administrarea medicamentului, prin maladia artificială, este cert un semn favorabil.

 

   Dacă remediul nu este perfect similar, agravarea este improbabilă şi numai subiecţii hipersensibili vor manifesta o reacţie de tip agravare medicamentoasă. Dacă nu se observă nici o agravare, similitudinea nu este perfectă şi vor fi necesare minimum două sau trei remedii pentru a vindeca pacientul (cură în zig-zag), în loc de unul singur.

  

   Organon § 159.“Cu cât doza de remediu homeopatic este mai mică, cu atât agravarea aparentă a bolii, în primele ore, va fi mai uşoară şi de mai scurtă durată.”

 

   Afecţiunea morbidă va fi intensificată şi realmente agravată de medicament, dacă acesta este cu adevărat similar. Cu cît doza de medicament e mai mică, atunci când nu există manifestări lezionale, sau blocaje funcţionale, cu atât agravarea va fi mai diminuată şi mai scurtă, apărând chiar din primele ore de la administrare.

 

   Când diluţia este joasă, s-au putut observa agravări foarte intense, fiind vorba mai curând de o agravare extrinsecă, de o intoxicaţie, decât de o veritabilă boală. În fapt, maladia patogenezică (a remediului) se adaugă celei naturale.

 

   Este adevărat totuşi că bolnavul, în ciuda acestei agravări, afirmă uneori că se simte mai bine. Administrarea de diluţii prea joase, sau repetarea intempestivă a prizei, vor determina agravări prelungite în mod nejustificat. Aceste adăugări morbide reprezintă pur şi simplu proving-uri involuntare. În general, este suficient să se oprească administrarea şi lucrurile vor reveni rapid la normal.

 

   Dacă similitudinea nu a fost totală, ci numai parţială, însă suficientă pentru obţinerea vindecării, e posibil să nu apară un proving la fel de evident. Numai prescripţiile exacte şi precise, la persoane foarte robuste, vor putea produce asemenea reacţii de proving.

 

   Odată cu dobândirea experienţei, se vor utiliza potenţe tot mai înalte, iar astfel de reacţii apropiate de intoxicaţie, vor deveni din ce în ce mai rare. Atunci când se utilizează cele mai înalte potenţe, pacientul se simte incontestabil mai bine, reacţiile sunt scurte, rapide, hotărâtoare şi numai simptomele caracteristice bolii sunt agravate, fără să existe adiţionări morbide. Sigur că există anumite simptome care se pot manifesta cu pregnanţă, dar pe durata acestor etape pacientul va afirma:  “simt că starea mea se îmbunătăţeşte…”, chiar dacă unele simptome s-au accentuat.

 

   Organon § 160.“Deoarece este aproape imposibil ca o doză dintr-un remediu homeopatic să fie atenuată în asemenea măsură încât să nu mai poată determina ameliorarea, dominarea şi în final vindecarea definitivă a bolii naturale care îi este analoagă, cu condiţia ca ea să nu fie prea veche şi să nu fie epuizate toate resursele de vindecare (vezi § 249 - nota), va fi uşor de înţeles că orice doză de medicament care nu este cea mai mică posibilă, încă mai poate produce o agravare homeopatică pe parcursul primei ore de la administrare.”

 

   Organon § 279.”Aşadar experienţa pură demonstrează fără nici o îndoială că, atunci când boala nu reprezintă manifestarea unei alterări profunde a unui organ important, (chiar în cazul bolilor cronice cele mai complicate) şi cînd bolnavul este ferit pe parcursul tratamentului de orice influenţă medicinală diferită, doza remediului homeopatic nu va fi niciodată atât de mică încât să devină inferioară ca forţă maladiei naturale, să nu o poată domina, îndepărta şi vindeca, măcar parţial, atât timp cât această doză posedă energia necesară pentru a provoca, imediat după administrare, apariţia de simptome asemănătoare bolii, de intensitate uşor crescută.”

 

   Diluţiile nu sunt niciodată prea înalte. Se pot prepara diluţii CM, MM şi mai înalte, fără ca remediile să îşi piardă nimic din virtuţile lor terapeutice, cu condiţia să determine o agravare vizibilă a simptomelor: în caz contrar ele nu mai posedă nici o putere medicinală. Agravarea cu adevărat pozitivă şi evidentă a simptomelor este cea mai bună dovadă a efectului dinamizării: principiul homeopatic este astfel respectat.

 

   Odată cu § 178 este îndepărtată orice incertitudine privind necesitatea acestor minime dinamizări posibile.

 

   Organon § 278.”…Este uşor de înţeles că această problemă nu va fi rezolvată cu ajutorul speculaţiilor teoretice, căci ele nu pot stabili pentru fiecare medicament în parte, care este doza minimă suficientă pentru producerea efectului homeopatic şi realizarea unei vindecări pe cât de promptă, pe atât de blândă. În acest caz, toate subtilităţile imaginabile vor fi total inutile. Numai experimentarea pură şi observaţia exactă sunt cele care ne pot ajuta.”

 

   Hahnemann insistă asupra acestui aspect şi în nota de la § 249:

 

   Organon § 249, nota.”Experienţa a demonstrat că este aproape imposibil să se atenueze în asemenea măsură o doză de remediu cu adevărat homeopatic, încât să devină insuficientă pentru a produce o ameliorare notabilă a bolii împotriva căreia a fost îndreptată, ceea ce ar însemna să se acţioneze în sens exact invers realizării scopului propus şi să se facă rău cu bună ştiinţă bolnavului, aşa cum se întâmplă în medicina comună, când, dacă nu se obţine o ameliorare ci chiar o agravare a stării bolnavului, se repetă administrarea aceluiaşi medicament şi chiar se dublează doza, în ideea că medicamentul nu a fost eficient datorită cantităţii prea mici administrate.”

 

   Acestă noţiune calitativă de infinitezimalitate a dinamizării nu poate fi comparată în nici o privinţă cu noţiunea de cantitate măsurabilă cu ajutorul simţurilor noastre. Criteriile alopate de administrare a medicamentelor recomandă doze aflate cu puţin sub pragul toxicităţii, doze ce sunt cuantificabile, vizibile, palpabile. Acţiunea unei dinamizări infinitezimale se bazează pe capacitatea sa de a produce o agravare uşoară a simptomelor. Nu există limite în privinţa diluţiei.

 

    Aşadar, primul lucru şi cel mai important este similitudinea remediului ; al doilea este dinamizarea.

 

   Nu s-a stabilit încă nici o regulă fixă şi există o mare laxitate în determinarea matematică a cele mai bune dinamizări recomandate. Este de dorit să se urmeze serii gradate ascendente, astfel încât, prin dinamizare să se poată manifesta toate efectele posibile ale medicamentelor şi să se acţioneze la cel mai profund nivel posibil. Nu vom începe niciodată un tratament cu o doză (cantitate) prea scăzută.

Încă de la începutul practicii, aceste noţiuni de calitate şi cantitate, trebuie să fie permanent prezente în mintea medicului.

 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu, Dr. Anca Ţicu