"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 33 

VALOAREA SIMPTOMELOR (continuare)


 

   Este foarte important să se înţeleagă bine termenii de simptom general, local şi comun.

 

   Simptomele generale pot câteodată să fie constituite pornind de la simptome locale. Dacă se examinează numai un organ sau o parte a organismului, nu se pot determina decât simptome locale. Dacă, după ce au fost adunate simptomele locale de la nivelul mai multor organe şi regiuni ale corpului, se observă că multe dintre ele se repetă (ca de exemplu, senzaţia de arsură), acest fapt ridică aceste simptome, deşi locale şi regionale, la rangul de simptome generale, cu condiţia să se repete de cel puţin trei ori. Semnele asemănătoare, care se regăsesc şi se repetă la nivelul majorităţii organelor, pot fi socotite ca manifestări ale întregului organism, în ansamblu.

 

   Pe de altă parte, ceea ce pacientul raportează la întreaga sa persoană, constituie în majoritatea cazurilor, tot un simptom general. Somnul, ca şi visele, trebuie considerate ca manifestări ale fiinţei umane în totalitate şi nu numai ale encefalului şi au o mare valoare în cadrul anamnezei.

 

   În mod similar, ciclurile menstruale sunt legate intim de organismul feminin în totalitatea lui şi de aceea, orice simptom legat de acestea trebuie să fie considerat ca esenţial.

 

   Cele cinci simţuri se află de asemenea în strânsă corelaţie cu individul în ansamblu. Cu cât sunt mai legate de ţesuturi, cu atât este mai probabil să fie simptome locale, iar cu cât sunt mai legate de procese interne care implică fiinţa umană în ansamblu, cu atât devin mai generale. Semnele asociate “fiinţei umane care gândeşte şi simte” sunt de primă alegere în cadrul anamnezei.

 

   După ce sunt reunite toate simptomele, trebuie să se diferenţieze şi să se reţină cele care privesc fiinţa umană din punct de vedere al personalităţii. Toate aceste trăsături ne fac să afirmăm că “el simte într-un anumit fel, ea suferă în felul acesta”. Se întâmplă uneori ca, după ce am finalizat anamneza şi am selecţionat simptomele generale, să existe două sau trei remedii sau doar unul singur ca fiind cel simillimum. În 99% din cazuri este posibilă neglijarea simptomelor locale. Este posibil să se găsească câteva simptome locale care aparent ar contraindica remediul, dar fiind totuşi fără valoare, pentru că nici un simptom local nu poate contraindica niciodată un remediu constituţional. Este suficient un singur simptom general foarte marcat, pentru a se anula toate simptomele comune sau locale neconcordante.

 

   Trebuie insistat şi asupra problemei simptomului comun. Uneori este necesar să se decidă între 40-50 de remedii cuprinse într-o singură rubrică a repertoarului. Alegerea este posibilă doar prin intermediul studierii şi diferenţierii simptomelor generale, de cele locale (plasând întotdeauna simptomele generale înaintea celor locale).

 

   Ce are această pacientă neobişnuit şi unic, ce nu prezintă nici un alt bolnav? Ce prezintă el strict personal, care priveşte exclusiv individualitatea sa proprie şi care are un caracter net diferit, prezent în toate manifestările pur locale?

 

   Numeroase simptome regionale sunt totodată comune şi locale, pentru că sunt nedefinite, fără modalităţi, prezente în mod obişnuit la mulţi bolnavi, sau patognomonice pentru boala respectivă. Dacă insistăm cu întrebările, putem depista o senzaţie neobişnuită în regiunile respective şi această stare locală, care îşi pune aşadar amprenta asupra activităţii întregului organism, devine astfel un simptom general. Investigarea trebuie aprofundată din ce în ce mai mult, până când se ajunge la descrierea simptomelor actuale ale pacientului în limbajul propriu naturii. Examinarea mai detaliată permite identificarea tabloului bolii, sau a tuturor perturbărilor interioare care afectează starea generală în ansamblul său.

 

    Simptomele sunt ierarhizate şi clasificate în funcţie de grade.

 

   Când un anumit simptom s-a înregistrat de un singur  experimentator, poate să apară întrebarea dacă el se datorează cu adevărat acţiunii medicamentului. Cu toate acestea, în Materia Medicală există numeroase exemple de simptome foarte valoroase întâlnite la un singur experimentator. Pe de altă parte, când mai mulţi experimentatori au semnalat acest simptom, el poate fi astfel confirmat. Dacă simptomul în cauză dispare sau este vindecat cu ajutorul unui remediu, se poate spune că el a fost verificat.

 

   Deci simptomele vor fi:

1)      întâi experimentate şi înregistrate,

2)      apoi, confirmate prin re-experimentare,

3)      în final, verificate la patul bolnavului.

 

   Dacă şi alte simptome constatate exclusiv la un număr mic de subiecţi experimentatori, au fost confirmate şi verificate clinic în mod ocazional, ele vor primi gradul 2.

 

    Dacă simptomele au primit gradul 1, înseamnă că au fost prezente în mod sporadic doar la anumiţi experimentatori. Ele sunt simptome noi şi de aceea nu au fost confirmate încă, nici re-experimentate, dar cu toate acestea sunt suficient de evidente pentru a primi acest grad. În această categorie găsim simptomele neverificate prin vindecări, dar admise ca simptome clinice.

 

   Dacă observarea atentă permite identificarea unor simptome, care deşi nu aparţin remediului experimentat au dispărut pe parcursul aplicării sale clinice, reiese că acestea pot fi considerate (şi datorită confirmării de către alţi practicieni), ca simptome de gradul 1. Cea mai mare parte a simptomelor de gradul 4 ale lui Boenninghausen aparţin acestui prim grad, pentru că acest homeopat a fost foarte prudent şi circumspect faţă de orice simptom care nu a fost verificat niciodată. Remediile sale de gradul 4 le cuprind pe cele adunate în urma experienţelor clinice, iar autorul a ezitat să le plaseze printre cele cărora noi le acordăm gradul 1, deoarece ele nu au fost nici confirmate, nici verificate prin experimentări pe indivizi sănătoşi. De aceea ele au fost puse deoparte, pentru confirmarea ulterioară.

 

   Iată astfel cum prudenţa, circumspecţia, verificarea prin efectuare de proving-uri, precum şi confirmarea ulterioară sunt imperative în această activitate.

 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu, Dr. Anca Ţicu