"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 31 

CARACTERISTICILE

(Organon § 146 - 147 - 148 - 149 - 150 - 151)


 

 

   Organon § 146. ”Al treilea deziderat al adevăratului medic (vezi §72 şi §105) este să folosească medicamentele ale căror efecte au fost experimentate pe indivizi sănătoşi, în maniera cea mai potrivită pentru vindecarea bolilor în mod homeopatic.”

 

   Acest al treilea punct la care face referire Hahnemann cuprinde de fapt tot restul Organon-ului.

 

   Organon § 147.”Dintre toate medicamentele existente, cel care este cel mai asemănător totalităţii simptomelor specifice oricărei boli naturale considerate, trebuie să fie şi cel mai adecvat şi totodată cel care trebuie administrat; acesta este remediul specific pentru cazul respectiv.”

 

   În homeopatie nu există medicamente specifice în afara remediului descoperit cu mare străduinţă şi grijă la patul bolnavului. Doar aşa se poate afirma că medicamentul similar simptomelor ce caracterizează boala, este cel cu adevărat specific.

 

   Boala se revelează medicului prin simptome, fie subiective, fie obiective. Totalitatea acestora este singura reprezentare a bolii, iar această totalitate trebuie studiată cu minuţiozitate pentru a se putea preciza care dintre simptome caracterizează boala şi care sunt specifice bolnavului, primele fiind simptomele patognomonice, iar celelalte simptomele individuale.

 

   Scopul analizei totalităţii simptomelor constă în stabilirea caracteristicilor lor. Medicamentul cel mai bine adaptat este cel care se dovedeşte cel mai asemănător. Nu se poate şti ce remediu va fi specific cazului până când nu au fost examinate toate simptomele, pentru a depista printre ele ceea ce caracterizează cazul. Această noţiune calificativă  este esenţială în studiul fiecărui caz, deoarece ea ne oferă posibilitatea de înţelegere inteligentă a ceea ce trebuie tratat.

 

   În cazul studierii unui remediu, ca şi a unei afecţiuni, este vorba de determinarea comparativă a simptomelor sale caracteristice (patologice şi patognomonice), care va deveni din ce în ce mai vastă şi mai importantă pe parcursul studierii ulterioare a cazului.

 

   Nu putem demonstra homeopaticitatea până când bolnavul nu este vindecat; abia atunci ipoteza se transformă în certitudine.

 

   De aceea, un remediu nu este homeopatic numai pentru că este utilizat de homeopaţi, sau pentru că a fost dinamizat, diluat, sau preparat prin metode asemănătoare.

 

   Şi atunci prin ce este un remediu homeopatic? Pe baza îndeplinirii a două criterii:

1)  faptul că şi-a demonstrat efectul curativ asupra pacientului după ce a fost prescris în concordanţă cu simptomele acestuia,

 

2)  vindecarea a respectat direcţia favorabilă:

·        de sus în jos

·        din interior în exterior

·        în ordine inversă apariţiei simptomelor (legea lui Hering).

 

   Astfel el devine un remediu a cărui prescriere este cu adevărat homeopatică, specifică, termen care nu se poate atribui decât în modul arătat mai sus.

 

   În § 148 Hahnemann expune propria sa teorie a vindecării… ipoteză de lucru pe care însă nimeni nu trebuie să o adopte în mod obligatoriu.

 

   Organon § 148. “Un medicament care are capacitatea şi tendinţa de a produce simptomele cele mai asemănătoare posibil cu cele ale bolii pe care trebuie să o vindece şi implicit o boală artificială cât mai asemănătoare celei naturale împotriva căreia este folosit şi care este administrat în doza potrivită, în acţiunea sa dinamică asupra forţei vitale dereglate morbid, va acţiona cu precizie asupra acelor părţi ale organismului care au fost afectate de boala naturală, producând la nivelul lor maladia artificială caracteristică lor. Aceasta, datorită similitudinii şi intensităţii sale se va substitui maladiei naturale. Din acest moment forţa vitală instinctuală şi automată, nu va mai fi afectată de aceasta din urmă, ci doar de boala medicinală indusă, care este asemănătoare, dar mai puternică. Dar, deoarece remediul se administrează în doze foarte mici, boala pe care o produce va dispărea şi ea curând, învinsă, ca toate afecţiunile medicinale moderate, de către energia dezvoltată de forţa vitală. Astfel organismul se va elibera de toate suferinţele, adică se va bucura de acum de o stare de sănătate perfectă şi durabilă.”

 

   Hahnemann acordă o importanţă redusă explicaţiilor pe care putem încerca să le dăm procesului vindecării pe baza legii similitudinii şi se mulţumeşte să ne ofere una care i se pare cea mai plauzibilă.

 

   Dimpotrivă, în paragraful 149 apar consideraţiile generale privind rezultatele remediilor homeopatice în vindecarea bolilor, de data aceasta cu valoare fundamentală:

 

   Organon § 149.”Când prescrierea medicamentului ales de aşa manieră încât să fie perfect homeopatic a fost bine făcută, maladia naturală acută vizată, oricât de malignă şi dureroasă ar fi ea, va fi îndepărtată complet în mai puţin de câteva ore dacă este de apariţie recentă, sau în câteva zile, dacă este mai veche…”

 

   Dacă anumite boli persistă sub tratament, înseamnă că nu a fost găsit remediul potrivit, lucru care îl va obliga pe medic să îl caute în continuare şi de care depinde prestigiul acestuia.

 

   Organon § 150.”Dacă un pacient se plânge de unul sau două simptome nesemnificative, de apariţie recentă, medicul nu trebuie să le interpreteze ca pe o afecţiune serioasă care necesite ajutorul artei...”

 

   Supravegherea pacientului poate permite, legat de aceste indispoziţii, să se remarce dezvoltarea anumitor simptome constituţionale capabile să aducă câteva raze de lumină asupra cazului respectiv. Aceste uşoare indispoziţii nu trebuie să necesite remediu. Dacă, în astfel de cazuri se prescriu alte remedii, în scurt timp se va produce o asemenea stare de dezordine, încât nu se va mai putea şti ce se întâmplă cu pacientul respectiv. În măsura în care medicul a dobândit autoritatea necesară asupra pacienţilor săi, este preferabil să nu le mai administreze nimic, sau să le recomande un placebo, lăsând în ambele cazuri ca acestă indispoziţie să treacă de la sine.

 

   Indispoziţiile benigne sunt de nedefinit şi nu se poate şti ce să se prescrie. După câţiva ani de practică şi când pacienţii capătă încredere în medicul lor, nu îl vor mai solicita pentru astfel de acuze minore.

 

   Organon § 151. ”Dar dacă cele câteva simptome de care se plânge pacientul sunt foarte violente, medicul care îl observă îndeaproape va descoperi multe altele care sunt mai puţin evidente şi care îi vor oferi un tablou complet al bolii.”

 

   Este incontestabil mai uşor să se prescrie remedii pentru afecţiunile acute severe: acestea sunt evidente, zgomotoase şi îşi manifestă simptomele cu multă pregnanţă.

 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu, Dr. Anca Ţicu