"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 30

INDIVIDUALIZAREA

(Organon § 118 - 122 - 144 - 145)



 
   Compararea, individualizarea şi diferenţierea privind caracterul şi natura lucrurilor celor mai similare sunt tot atâtea puncte care vor trebui să fie luate în considerare cu cea mai mare grijă. În  homeopatie nu se poate concepe substituirea unui remediu cu altul. 

   Organon § 118.”Fiecare medicament produce efecte specifice în organismul uman şi nici o altă substanţă nu poate genera ceva cu totul asemănător.”

   Medicul homeopat trebuie să discearnă, să diferenţieze, să individualizeze lucruri neasemănătoare în multe privinţe, totuşi similare în altele. Două remedii se pot asemăna în privinţa semnelor lor particulare şi să fie complet diferite ca efecte pe plan general. Materia Medica este plină de astfel de exemple şi se bazează pe acest fel de individualizări.

   Este absolut imposibil să se practice homeopatia,  să se individualizeze şi stabilească diferenţieri, fără a lua în considerare  simptomele generale, cele care reprezintă reacţiile întregului organism faţă de orice influenţă exterioară. Un simptom general, dacă este marcant, poate elimina un anume remediu şi determina alegerea altuia. 

   De felul cum este înţeles principiul fundamental al individualizării, depinde maniera în care este condus interviul, iar simptomele determinante sunt cu atât mai bine culese, cu cât cunoaştem mai temeinic Materia Medica.

   Organon § 144. ”Dintr-o astfel de Materia Medica trebuie să fie complet eliminate toate presupunerile, închipuirile şi afirmaţiile gratuite – nu trebuie să cuprindă decât limbajul pur al naturii, rezultat din cercetarea ei atentă şi onestă.”

   Prin “limbajul pur al naturii” trebuie să se înţeleagă “cuvintele proprii ale bolnavului”. Cântărirea caracteristicilor fiecăruia, buna comparare a modalităţilor, alegerea remediului cel mai bine adaptat stării generale şi constituţiei subiectului, toate acestea exclud definitiv orice posibilitate de substituţie a unui remediu cu un altul.

   Un medicament care nu a produs niciodată un anumit simptom particular, poate fi capabil să vindece bolnavul, pur şi simplu datorită faptului că similitudinea sa este mai mare în raport cu simptomele generale. El corespunde mai bine simptomelor întregii stări generale a cazului.  În această concepţie rezidă întreaga artă a aplicării Materiei Medicale.

Nu e rar cazul să auzi un bolnav exprimând diferite senzaţii curioase care n-au fost niciodată provocate de vreun medicament cunoscut. Se impune aici odată mai mult examinarea completă a cazului pentru a se determina care ar putea fi remediul cel mai asemănător, precum şi studierea aprofundată a evoluţiei morbide de la început la sfârşit.

   Există însă cazuri atât de confuze, încât, oricâte eforturi ar face cineva, nu se poate face individualizarea necesară. Totuşi şi în aceste cazuri există un remediu (indiferent dacă îl putem identifica sau nu), care nu poate fi substituit sau înlocuit, un remediu total diferit de oricare altul, de care bolnavul are nevoie într-adevăr. Terapeutica homeopată exclude înlocuitorii, dublurile, substituţia sau echivalenţa între două remedii.

   Organon § 122. ”În astfel de experimente, de care depinde siguranţa artei medicale şi sănătatea generaţiilor următoare, nu se vor utiliza decât substanţe foarte bine cunoscute şi despre care ne-am asigurat că sunt pure, că nu au putut fi modificate sau falsificate şi că posedă întreaga lor energie.”

   Medicamentele trebuie conservate cu grijă şi păstrate în aceeaşi stare în care au fost utilizate pe parcursul experimentărilor. Este foarte important să se utilizeze, pe cât posibil, substanţele originale care au fost experimentate. Fiecare remediu trebuie cunoscut în mod amănunţit, până în cele mai mici detalii privind provenienţa, istoricul şi tot ceea ce este legat de el, plecând de la observaţiile iniţiale făcute cu toată sinceritatea şi buna-credinţă.

   Organon § 145.”Trebuie să cunoaştem foarte bine acţiunea pură a unui mare număr de substanţe asupra organismului sănătos, să fim capabili să găsim remediul homeopatic pentru fiecare din nenumăratele forme de boală cu care se confruntă omenirea, adică să găsim puterea morbidă artificială care li se aseamănă întocmai.”

   În general, pentru fiecare boală actuală, cu un tablou normal şi complet, se va putea identifica cu siguranţă remediul simillimum. Cazurile incomplet exprimate, latente, amestecate şi confuze, despre care nu ştim ce direcţie vor lua, trebuie să ne solicite întreaga atenţie.


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu, Dr. Anca Ţicu