"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 27 

ŢINEREA EVIDENŢEI BOLNAVILOR

  

 

   Organon § 103. “…Numai prin observarea unui mare număr de pacienţi afectaţi de asemenea maladii, se vor putea obţine toate simptomele caracteristice fiecărei miasme acute şi mai ales psorei, care reprezintă o condiţie indispensabilă a cunoaşterii medicamentelor adecvate vindecării homeopatice a întregii boli, mai ales prin antipsorice, care reprezintă totodată remedii veritabile pentru toate afecţiunile cronice individuale generate de aceasta."

 

   Acumularea de cunoştinţe aprofundate despre “miasmele” acute şi cele cronice este absolut esenţială. În primul rând trebuie studiată imaginea psorei, veritabil fundament al întregii patologii umane. Urmează cea a sicozei şi a sifilisului, plecând de la studierea tuturor surselor existente (literatura de specialitate, cazurile clinice, observaţiile directe…) şi sintetizarea lor sub forma cea mai completă posibil a afecţiunilor cronice care afectează specia umană. Trebuie să studiem apoi cu atenţie fiecare dintre miasmele acute din datele existente în literatură, pe baza observaţiilor efectuate şi a tuturor altor surse de informaţie existente, aşternând-o cu grijă pe hârtie, astfel încât să apară în faţa ochilor minţii sub forma unor imagini distincte una faţă de cealaltă.

   Din punct de vedere al simptomelor nici un medic nu poate şti prea multe despre imaginea unei boli anume, iar studiul lucrărilor clasice reprezintă un ajutor cu adevărat preţios.

 

   Prescrierea remediilor adecvate este posibilă numai prin această muncă neobosită, care trebuie fondată pe consemnarea scrisă a consultaţiilor pe parcursul cărora pacientului trebuie să i se permită să îşi descrie suferinţele pe îndelete, în propriul său limbaj. Efectuarea unei bune anamneze, notând fiecare observaţie în mod complet este de importanţă fundamentală pentru că permite raportarea permanentă la datele anterioare şi colaborarea eficientă cu un alt confrate.

 

Organon § 104. "Odată ce a fost înregistrată în scris totalitatea simptomelor care caracterizează cazul, sau cu alte cuvinte, imaginea bolii, partea cea mai grea este îndeplinită. Medicul trebuie să aibă deci întotdeauna această imagine în faţa ochilor, ea reprezentând mai ales în cazul bolilor cronice, baza întregului tratament. El poate să studieze boala sub toate aspectele şi să îi desprindă simptomele caracteristice, pentru ca apoi să le opună lor şi astfel întregii boli, un remediu homeopatic exact, a cărui alegere a fost determinată de natura accidentelor morbide care i-au dat naştere în forma sa pură. Pe parcursul tratamentului se pot obţine rapid informaţii privind efectele remediului, precum şi modificările survenite în starea bolnavului, prin ştergerea simptomelor care au dispărut în totalitate din tabloul iniţial al bolii, sublinierea celor din care mai persistă ceva şi adăugarea noilor inconveniente care ar fi putut surveni în acest timp.”

 

   Fără evidenţa bolnavului sunteţi ca un marinar aflat pe mare fără busolă şi cârmă. Când imaginea bolii a pierit din minte, esenţa ei a dispărut şi ea.

 

   După ce aţi prescris remediul poate apărea o agravare. Trebuie să se cunoască data apariţiei acesteia, durata ei şi este necesară supravegherea sa.

 

   Dacă au apărut şi continuă să apară modificări ale simptomatologiei, nu mai poate fi administrat nici un remediu. Simptomele pasagere nu pot da nici un indiciu asupra conduitei terapeutice. Ele îşi schimbă localizarea, apar şi dispar cu repeziciune, timp de circa una până la trei săptămâni de la prima prescriere.

Trebuie să le observaţi şi să aşteptaţi. Urmăriţi momentul în care simptomele încep să se ordoneze: acesta este momentul potrivit pentru administrarea unei alte doze de medicament. Aceste lucruri se petrec însă numai după administrarea unui remediu cu potenţă suficient de înaltă pentru a interfera şi subordona boala existentă. Cazul însă se va ordona şi va prezenta o revenire a simptomelor, conform legii lui Hering, numai când pacientul va necesita o alta doză din remediul respectiv.

 

   Atunci când un pacient este obligat să se adreseze unui alt confrate, deoarece se mută într-o altă zonă, este foarte indicat ca medicul respectiv să poată fi informat asupra remediilor care au fost prescrise pacientului respectiv, lucru uşor de realizat dacă există o evidenţă scrisă riguroasă a pacienţilor.


 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu, Dr. Anca Ţicu