"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 26 

EXAMINAREA BOLNAVULUI (4) (Organon § 100).


  
  
Este important să se evite confuzia dintre două imagini de boală care pot exista simultan in organism şi să nu se amestece simptomele proprii fiecăreia.

 

   O stare acută veritabilă poate să se manifeste la un bolnav suferind de o boală cronică, şi aici trebue avută în vedere în primul rând imaginea şi manifestarea celei acute. În plus, trebue făcută distincţia intre ceea ce este cu adevărat acut (scarlatină, rujeolă, etc…), izolat, şi acutul, respectiv "acutizarea" bolii cronice (care evoluează in pusee: angina, poliartrită), şi pentru care, cel mai adesea, tot remediul cronic se va dovedi cel mai eficace. În esenţă, un aşa-zis remediu acut se poate dovedi a fi de fapt chiar remediul subiectului respectiv, pentru că, in acest caz, acutul este o “fereastră deschisă spre cronic”.

 

   De fapt, simptomele bolii cronice nu se vor manifesta niciodată în momentul apariţiei episodului acut, pentru că acesta din urmă va suprima temporar, sau va suspenda, simptomele cronice. O prescripţie riguroasă va trebui să deosebească cele două boli, ţinând seama totuşi de faptul că ele există simultan.  Negreşit, este vorba aici de a face să dispară prima, deci să reapara a doua şi apoi să dispară şi aceasta.

 

O boală acută maschează, pentru câtva timp doar, o boală cronică, dar nu se produce niciodată un complex între ele. Tot ce apare şi se evidenţiază după o boală cu evoluţie limitată, când ea şi-a urmat cursul ei normal, nu este atribuit nicidecum bolii-însăşi. Sechelele unei stări acute exteriorizează o stare morbidă anterioară la bolnav. Cu cât a fost mai bine tratată afecţiunea acută, cu atât mai puţin ne putem aştepta să obsevăm nişte sechele. Astfel, responsabilitatea medicului este de prim ordin. Este, cu alte cuvinte, de cea mai mare importanţă ca medicul să ştie să distingă un lucru de altul, să ştie pentru ce anume a făcut prescripţia, şi nu să se apuce să atace sechelele acutului, în timpul acutului.

 

   Cu toate acestea, este util ca medicul să cunoască de asemenea toate simptomele referitoare la starea cronică a pacientului său, pentru a avea clar în minte ceea ce s-ar putea produce şi pregătit să observe, odată criza trecută, unele vechi manifestări cronice. Între timp, foarte adesea, poate apare un grup total nou de simptome.

 

Organon § 100. “Cu privire la cercetarea totalităţii simptomelor în cazurile de boli epidemice sau în cele sporadice, este total irelevant dacă ceva similar a existat sau nu vreodată în lume, sub orice denumire s-ar fi găsit.”

 

   În orice situaţie nouă, medicul trebuie să evite total spiritul de rutină; cu ocazia unui nou dosar al cazului, el trebue să uite complet precedentele cazuri care se aseamănă câtuşi de puţin cu cel de faţă. El trebuie să-şi impună cu exigenţă  în mod regulat şi fără răgaz, această disciplină, debarasându-se de toate prejudecăţile. O gândire preconcepută cu privire la remedii este totdeauna dăunătoare şi funestă în majoritatea cazurilor. Până când nu au fost strânse toate simptomele şi informaţiile necesare, nu trebuie să ne gândim la nici un remediu.

 

   O primă selecţie permite câteodată să se trieze trei sau patru remedii. Dacă persistă îndoiala privind alegerea unuia, medicul trebue să reia dosarul, să reînceapă discuţia cu pacientul, dar de această dată, orientând intrebările numai în jurul simptomatologiei acelor remedii. Aceasta va fi o ocazie de a face o comparaţie între ele.

 

 

   Studiul analitic al unei boli are ca scop să grupeze ceea ce  prezintă ea cu adevărat original şi caracteristic, căci aceasta găseşte o corespondenţă cu simptomele materiei medicale. În acest sens este necesară o cunoaştere aprofundată a materiei, o cunoaştere a limbajului prin care boala se exprimă.

 

Organon § 100. "De fapt, pentru a reuşi cu adevărat în arta vindecării, ar trebui să privim imaginea pură a fiecărei boli existente ca pe un lucru cu totul nou şi necunoscut şi să îl studiem în această manieră de la bun început."

 

  Agerimea minţii, clarviziunea, perseverenţa, minuţiozitatea examenului clinic şi a studiului medicamentelor, autoexperimentarea, sunt toate aspecte complementare care joacă un rol foarte important în percepţia caracteristicilor bolii. Medicul trebuie să îşi exerseze permanent aceste calităţi pentru a-şi spori competenţa în practicarea homeopatiei.

Organon § 100. "Niciodată nu trebuie să substituim observaţia cu ipoteza, sau să privim un caz ca fiind dinainte ştiut."

 

   Acum putem realiza de ce nu are nici o importanţă dacă medicul s-a mai întâlnit sau nu, înainte, cu cazuri similare. Medicul homeopat este familiarizat cu semnele si simptomele suferinţelor umane, iar o altă boală este doar o modificare a combinaţiei lor, a modului de manifestare, a formei şi reprezentării lor. Există o ordine perfectă în modul de a se prezenta al fiecărei boli şi rămâne ca medicul să o identifice.

 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu, Dr. Anca Ţicu