"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai tārziu..."

Conferinta nr. 20

BOLILE CRONICE : SIFILIS


 

     Organon § 79

     "Printre aceste boli miasmatice cronice care, atunci cānd nu le vindecăm, nu se sting decāt odată cu viaţa, singura care s-a făcut cunoscută pānă īn prezent este sifilisul. Sicoza, a cărei forţă vitală nu poate, de asemenea, deloc, să triumfe singură, nu a fost considerată ca o boală miasmatică cronică internă, formānd o specie aparte, şi se credea că e vindecată după distrugerea excrescenţelor cutanate, fără a se ţine cont de faptul că focarul sau sursa ei existau totdeauna."
 

     Īnaintea multiplelor sale manifestări clinice (a se vedea cărţile de specialitate), sifilisul posedă o perioadă prodromală. Durata acesteia se poate prelungi (o răceală puternică, sau un drog pot īntārzia apariţia manifestărilor externe).
 

     Totuşi, după Kent, ea poate să se prelungească de asemenea după perioada de boală īn care se produce contagiunea. Această boală, care īşi urmează ciclul său īntr-un timp anumit la un individ A, poate fi transmisă (transmisie sexuală) de acesta, īn stadiul ulterior celui de apariţie a  manifestărilor ei primare ("spălată" īntre timp de un tratament supresiv).
 

     Persoana B, infectată de această transmisie, nu va prezenta īn mod obligatoriu manifestările primare ale bolii, ci leziuni care aparţin stadiului mai avansat al afecţiunii. Această boală continuă, deci, la persoana B, īn stadiul evolutiv īn care era atunci cānd ea a fost contractată.
 

     Dacă această transmisie se face la un stadiu mai avansat, boala porneşte la B īn acest stadiu mai avansat (sifilisul se transmite receptorului īn stadiul donatorului). Acelaşi lucru se īntāmplă şi cu psora şi sicoza. Aceste trei "miasme" sunt contagioase īn toate stadiile lor de evoluţie şi aceasta sub forma īn care ele existau īn momentul contagiunii. "Grefa" astfel transmisă se suprapune celorlalte boli preexistente la B.
 

     Dar legea protecţiei īn cazul bolilor neasemănătoare  (Organon § 36 - 45) joacă aici  rolul său. Tulburările care existau deja īn organismul B, pot fi atāt de diferite (neasemănătoare) că ele protejează organismul B de contaminare. Din contră, descendentul din A şi B poate să se nască "sifilitic", īn timp ce unul din născătorii săi nu prezintă niciun simptom.
 

     Cānd boala este transmisă īn stadiile secundar sau terţiar (primele stadii trecānd neobservate, neglijate sau suprimate), nu există niciun mijloc sigur de a o detecta imediat, pentru că īn aceste faze ea se dezvoltă insidios şi incubaţia este lungă.
 

     Cānd bolile sunt diferite, cea mai puternică īnlătură pe cea mai slabă, īn aşa fel īncāt, dacă cineva este subiectul unei afecţiuni cronice, el va fi protejat. "Diferitele" se resping, "asemănătoarele" se atrag şi se vindecă una pe alta.
 

     Această inter-reacţie dintre boli, a uneia faţă īn faţă cu alta, este o problemă esenţială şi permite să se īnţeleagă, īn cadrul principiului vindecării, dece o anume boală afectează pe o alta.
 

     Acţiunea remediilor homeopatice permite să se īnveţe mult, legat de acest punct, şi pānă la urmă, să se īnţeleagă temeinic că boala operează īn profunzime. Ea avansează cu tendinţa ei fatală, atacānd, unul după altul, organele cele mai esenţiale şi cele mai nobile ale economiei umane (creier, ficat, rinichi, splină, inimă, plămāni, oase).
 

     Căt despre sifilis, el are o afinitate pentru ţesutul osos şi encefal. Dacă se studiază această "miasmă" īn evoluţia sa retrogradă, urcānd spre origina sa, se pot regăsi urmele acestor stadii trecute dacă ele au fost refulate.
 

     Un tratament homeopatic bine condus īn fazele primare ale sifilisului, jugulează răul de la rădăcină şi-l īmpiedică să se mai dezvolte. Tendinţa remediului este de a calma manifestările sau de a le ţine sub control, pānă se reuşeşte să se acţioneze īn profunzime şi să se cāştige o ascendenţă permanentă asupra economiei, ducānd la dispariţia treptată a bolii.
 

     Situaţia este diferită atunci cānd ne aflăm īn faţa manifestărilor secundare sau terţiare. Adesea, īn aceste cazuri vechi, menifestările lor au fost atacate paliativ de numeroase ori sau chiar suprimate.
 

     Tratamentul homeopatic nu va putea să le vindece decāt făcānd să revină manifestările externe īntr-un punct oarecare al corpului. Este posibil ca să fie necesari ani de tratament şi bolnavul să treacă prin grele īncercări, suportānd revenirea multor tulburări deosebite. Manifestările care fuseseră refulate vor reapare, pentru a dispare, după aceea, īn mod definitiv.

 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu