"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 18 

BOLILE CRONICE : PSORA  (I)


 

      Psora este începutul tuturor suferinţelor fizice.
 

     Organon § 80

     "Dar o miasmă cronică, incomparabil mai importantă decât acestea două, este aceea a psorei. Celelalte două dezvăluiesc afecţiunea internă specifică din care ele pornesc, una prin şancre, alta prin excrescenţe conopidiforme. În plus, numai după ce întregul organism a fost infectat, psora îşi anunţă imensa sa miasmă cronică internă printr-o erupţie cutanată cu totul particulară, care însoţeşte un prurit voluptos insuportabil şi un miros special. Această psoră este singura cauză fundamentală şi producătoare de nenumărate forme morbide care ( ... ) figurază în rândul patologiilor ca tot atâtea boli proprii, ce par distincte şi independente unele de altele."
 

     Organon § 81

     "Pătrunderea acestei miasme prin milioane de organisme umane, de-a lungul sutelor de generaţii, şi dezvoltarea extraordinară a ceea ce putut să producă în acest fel, explică până la un punct cum poate ea astăzi să se întindă sub atâtea forme diferite, mai ales dacă avem în vedere numărul infinit de circumstanţe care contribue de regulă la manifestarea acestei mari diversităţi de afecţiuni cronice (simptome secundare ale psorei), fără a mai lua în seamă varietatea infinită de trăsături constituţionale individuale. Nu este , deci, surprinzător că organisme atât de diferite, pătrunse de miasma psorică şi supuse atâtor influenţe dăunătoare, exterioare şi interioare, care acţionează adesea asupra lor în mod permanent, oferă de asemenea un număr incalculabil de afecţiuni, de alteraţii şi de suferinţe, încât vechea patologie le-a citat până în prezent ca tot atâtea boli distincte, denumindu-le sub o multitudine de nume particulare. "
 

     Dacă psora nu s-ar fi implantat, celelalte două diateze cronice n-ar fi putut să-şi dezvolte acţiunea lor, receptivitatea la bolile acute ar fi putut fi imposibilă. Această sursă primordială de dereglare a sănătăţii speciei umane este o tulburare profundă şi dezordonată a economiei sale interne. Această stare se exprimă ea-însăşi  prin multitudinea diferitelor boli şi manifestări cronice de care suferă umanitatea.
 

     Chestiunea receptivităţii psorice pune probleme care depăşesc cu adevărat, prin importanţa şi profunzimea lor filozofică, cadrul curent al studiilor ştiinţifice ale şcolii medicale alopatice. Trebue să înţelegem că de la boala fundamentală primară, un fel de "boală a spiritului", pleacă problema receptivităţii psorice. La rândul ei, aceasta este cea care a oferit temeliile tuturor celorlalte boli. De la acest punct de plecare imfim şi insidios, psora se dezvoltă în profunzimile economiei umane şi progresează de o manieră incredibilă, având un considerabil câmp de activitate (§ 80).
 

     Această extindere şi largă propagare se fac pornind de la stări relativ simple, până la grade de complexitate dintre cele mai ridicate. Acesta nu este numai rezultatul proprietăţii inerente caracterului său, ci, cel mai adesea, adăogării unei intoxicaţii medicamentoase. Eforturile medicinii alopatice contribue la refularea manifestărilor patologice externe, ele vânează relele care apar la suprafaţă, rele care se înrădăcinează din ce în ce mai profund şi fac să se piardă manifestările obiective.
 

     Trebue să subliniem aici, din nou, importanţa de a desprinde, cu ocazia consultaţiei, cu mare minuţiozitate şi în detaliu, totalitatea simptomelor de la debutul lor şi până în starea prezentă, stabilind astfel o anamneză completă. Aceste observaţii meticuloase sunt fundamentale.
 

     Boala nu este ceva fix şi niciodată de două ori absolut identică. Toţi bolnavii atinşi de aceiaşi afecţiune au toţi caractere individuale care îi disting. Aceiaşi boală produce efectele sale asupra indivizilor potrivit caracteristicelor individuale ale acestora.
 

     Unele remedii nu sunt capabile să vindece, uneori, decât sindroame, manifestări parcelare şi izolate. Acestea din urmă vor reapare, cu toate acestea, iar boala totuşi va progresa. Atâta vreme cât nu se recurge decât la remedii "acute", fără a se fi studiat ansamblul bolii, alinarea nu poate fi de lungă durată, starea de boală progresează şi chiar se agravează. Boala nu este atinsă la rădăcina sa şi, în realitate, ea evoluează fără încetare. 
 

     Este absolut necesar să stăpâneşti toate cazurile acute, dar trebue să ştii să diferenţiezi în mod perfect agenţii (miasmatici) acuţi, de agenţii (miasmatici) cronici. Un agent cronic este cronic de la debutul său, după cum şi cel acut este acut tot de la începutul său.. Numai graţie agenţilor cronici pot să survină cei acuţi. Nu este deloc uşor să fie diferenţiaţi după parametrii prezentei lor durate de evoluţie. Reţinem că un agent cronic are o evoluţie eminamente progresivă şi că progresul realizat cu remedii nu se mai înregistreză după un timp oarecare. Aici este debutul autoexperimentelor lui Hahnemann şi observaţia existenţei unor inter-relaţii între afecţiuni.
 

     Bolile se vindecă mergând în ordinea inversă a dezvoltării lor, simptomele cele mai recente fiind primele care vor dispare şi cele mai anterioare reproducându-se  ultimele (retrogradare simptomatică ce trebue deosebită de agravarea centripetă progresivă a evoluţiei morbide). 
 

     A determina ceea ce a avut loc cel mai la început într-un caz clinic, ca de exemplu, o erupţie suprimată (de un tratament intempestiv), va permite să se definească un debut posibil de boală cronică. Agravarea centripetă şi progresivă a unei evoluţii morbide se însoţeşte invariabil de declinul bolnavului. Dacă ameliorarea nu interesează decât simptome mai mult sau mai puţin superficiale, atunci este vorba numai de o paliaţie şi nu de vindecare. Este preferabil, adesea, să informăm bolnavul despre aceasta.
 

     Reapariţia unei vechi erupţii, regresiunea adevărate maladii, ordinea inversă a simptomelor morbide sunt garanţiile bunei evoluţii. Absenţa lor trebue să invite la o foarte mare prudenţă. Bineânţeles, trebue să încurajăm pacienţii pentru a nu modifica aceste reapariţii ale simptomelor, şi mai ales erupţiile. Să nu precupeţim efortul de a atrage în mod suficient atenţia pacienţilor asupra supresiilor şi camuflării simptomelor. Să nu ne încredem niciodată în faţa "minunilor terapeutice" şi "ameliorărilor extraordinare". Fiecare situaţie trebue analizată cu grijă şi în linişte. Câteodată este mai judicios să ne mulţumim de a încuraja bolnavul să ducă o viaţă mai sobră, cu mai puţine excese de orice fel, pentru a observa în final revenirea şi apoi dispariţia simptomelor. Este momentul de a verifica dacă acestea sunt cu adevărat cele ale debutului bolii.
 

     Procesul de vindecare naturală este acea situaţie în care se realizează într-un fel o reîntoarcere înapoi, trecând gradat prin toate etapele deja traversate, până la manifestările Psorei în aceste forme primitive obiective. Toate afecţiunile cutanate sunt determinate dintr-o aceiaşi cauză fundamentală, şi vor retrograda sub influenţa unui tratament aplicat după legile şi principiile homeopatiei. Unele afecţiuni cronice avansate şi complicate, în stadiul organic, marchează uneori momente de oprire din evoluţia lor spre vindecare, starea bolnavului rămânând staţionară. Apariţia unei dermatoze este un semn favorabil, însemnând eliberarea organelor interne.
 

     Scopul medicinii alopate este de a face să dispară sistematic tot ce se prezintă la exterior. Această suprimare antrenează cu ea considerabile daune, pentrucă manifestările sunt din ce în ce mai complexe, an de an, din generaţie în generaţie. Încercând să înţelegem acest lucru, grupând toate aceste noţiuni de o cauză fundamentală , şi de rezultatele ei patologice în diferite localizări, ne vine mult mai uşor să studiem toate aceste procese morbide de la debutul şi până la sfârşitul lor.
 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu