"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 17 

STIINTA  SI  ARTA  DE  A  VINDECA



 

      După studierea paragrafelor 1 - 70 din Organon, în care sunt abordate principiile homeopatiei, mai sunt trei probleme de abordat care se referă la aplicarea terapeutică a acestei teorii.
 

     1) Mijloacele de a obţine informaţiile necesare privind o boală, pentru a întreprinde cura acesteia, respectiv stabilirea de criterii morbide care să permită înţelegerea atât a bolii în general cât şi a bolnavului în particular. Este vorba în special de a stabili în detaliu natura şi diferenţa dintre bolile acute şi bolile cronice.
 

     2) Descoperirea puterii patogenetice a medicamentelor, instrumente ale vindecării, trece prin studiul Materiei Medicale şi prin cunoaşterea edificiului său stabilit pe baza faptelor reale.
 

     3) Maniera de a aplica medicamentele pentru vindecarea bolnavului, sau farmacoterapia individuală.
 

     Aceasta însemnează examinarea tuturor metodelor terapeutice posibile, în vederea adoptării metodei optime. Studiul raţional, ştiinţific şi aprofundat al tuturor acestor puncte conduce spre Ştiinţa şi Arta de a vindeca.
 

     Sigur, cunoaşterea clasificării bolilor este utilă. Trebue stabilit un diagnostic de tip alopatic, toate rezultatele morbide trebuind să fie raportate şi descrise cu precizie. Totuşi, pentru alegerea remediului, diagnosticul acesta al bolii capătă un rol secundar. Este imposibil ca un homeopat să prescrie în funcţie de un termen atât de impersonal (sciatică, angină, etc...), fără caracterele proprii ale afecţiunii, fără esenţa acestei boli. Cunoaşterea naturii individuale a fiecărei boli este deci absolut indispensabilă pentru o prescripţie. 
 

     Există două genuri de boli : boli acute şi boli cronice.
 

     Primele, care cer studiu mai puţin lung şi mai puţin dificil, evoluează în trei stadii : prodromal ; urmat de evoluţie - şi în fine, de descreştere când are loc restabilirea sănătăţii, sau declinul propriu zis al bolnavului, respectiv decesul, dacă boala se agravează. Aceste boli acute sunt de natură contagioasă sau infecţioasă şi durata lor este limitată.
 

     Secundele prezintă o perioadă prodromală, o perioadă de progres, dar nu sunt urmate de aceea de declin : afecţiunea cronică prezintă un aspect de suferinţă continuă, persistentă, neîncetată, căreia numai moartea îi pune capăt.
 

     Cel care suferă de o indigestie serioasă, urmată de vomismente, fără complicaţii, prezintă doar o simplă indispoziţie, o uşoară alterare a stării de sănătate. Bolile propriu zise, dobândite sau ereditare, sunt cele care evoluează din profunzimea organismului până spre părţile cele mai exterioare. Cauzele patogene ţin de afluxul unei esenţe de origine imaterială. Fiecare din aceste boli prezintă perioada sa prodromală, perioada evolutivă cu simptomatologia ei proprie, patognomonică, după şcoala alopatică. Cunoaşterea acestor simptome din punct de vedere nozologic, sau în scopul schimbului de idei, este în mod cert utilă, dar acest nume prea generic nu are nicio utilitate pe plan terapeutic. În acest scop, al vindecării pe care îl propune homeopatia, trebue să renunţăm la el, cu excepţia cazului când avem nevoie de precizări corespunzătoare în alegerea finală a remediului curativ. În homeopatie, înainte de toate, contează simptomatologia individuală a pacientului.  
 

     În timpul unei epidemii, bineînţeles că este necesar să se cunoască boala, pentru a putea lua măsurile necesare de protecţie corespunzătoare, ce se impun în rândul celor din anturaj, dar este tot atât de necesar să stabilim şi diagnosticul terapeutic. În terapeutica homeopatică, a te preocupa de al doilea punct, adică de remediul de care are nevoie bolnavul, este mai important. Odată ce prima doză de remediu a fost administrată, urmează să aflăm ce trebue făcut favorabil pentru cei din anturaj.
 

     Diagnosticul este o artă care nu poate fi privită cu uşurinţă, instruirea medicului cu privire la natura bolilor este o exigenţă, atât faţă de dreptul de a cunoaşte ce tablou clinic au bolnavii şi familiile lor, cât şi din punctul de vedere al nevoilor de izolare, sau de protecţie şcolară, eventuale.
 

     În bolile cronice, există anumite manifestări care seamănă în mod straniu cu cele ale bolilor acute : aceste episoade, luate izolat mai întâi, şi care recad în loc să evolueze spre vindecare, sunt de bună seamă cele care aparţin clasei bolilor cronice.

    Tulburările persistente care rezultă din dereglarea modului de viaţă, din excese de toate felurile, se ivesc dintr-o problematică mai profundă "psorică", latentă,  şi constitue bolile temporare. Fără acest fond cronic, aceste atacuri episodice n-ar putea produce acele boli, nici lua forma unei boli acute
. Acest fond cronic stă la baza acestor pusee repetate şi subite, fără prodrom, fără progres, fără declin.
 

     Caracterul general al afecţiunilor acute este tendinţa lor către vindecare şi dinamica lor regresivă, în timp ce afecţiunile cronice au, din contră, o tendinţă evolutivă, progresivă şi continuă, mai profundă.
 

     Trei mari miasme "psora", "sicoza", "lueza", trebue studiate. Cazurile cele mai grave şi cele mai serioase sunt cele în care tabloul clinic este complicat, în parte sau în totalitate, de semne de intoxicaţie medicamentoasă. Trebue mai întâi să reuşim să eliminăm efectul drogurilor absorbite, înainte de a putea spera să putem studia această problematică profundă. Toate aceste violente procedee alopatice ating profund specia umană, şi consecinţele lor pot dura toată viaţa. Efectele insidioase şi reacţiile tardive asupra economiei  umane, toată această serie de simptome medicamentoase cronice, sunt consecinţa acestui fel de medicament cu efect imediat, rapid şi vizibil, efect care nu este, în fapt, decât o camuflare a bolilor şi o iluzie înşelătoare.  
 

     Organon § 74

     "Trebue din păcate să ţinem cont încă de multele boli cronice, aceste afecţiuni artificiale atât de răspândite, pe care alopaţii le fac să se nască prin folosirea prelungită de medicamente eroice în doze excesive şi mereu tot mai crescute (...) Toate aceste mijloace slăbesc fără milă forţa vitală, şi, dacă ea nu sucombă din această cauză, ele continuă să acţioneze puţin câte puţin şi în mod particular prin acţiunile specifice fiecăreia din ele, alterând ritmul său normal (al forţei vitale) în aşa măsură încât, pentru a se apăra de astfel de atingeri ostile, este obligată să modifice din structuri organismul, să stingă sau să exalteze peste limite sensibilitatea şi excitabilitatea, în mod dezordonat, să dilate sau să contracteze, să ramolească sau indureze anumite părţi, să provoace ici, colo, leziuni organice, într-un cuvânt să ducă la mutilări atât în interior cât şi în exterior. Nu-i mai rămâne, închipuiţi-vă, nicio altă resursă de a feri viaţa de o distrugere totală, în faţa atacurilor neîncetate pe care le dezvoltă aceste puteri atât de distructive." 
 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu