"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 16 

PACIENTI  HIPERSENSIBILI



     Intoxicaţia medicamentoasă (evocată în capitolul precedent) nu este datorată totdeauna prescripţiei de droguri în doze masive. La subiecţii care sunt în mod particular sensibili, intoxicaţia poate fi datorată administrării necorespunzătoare de remedii dinamizate. Atunci când remediul şi dinamizarea conveneau perfect cazului lor, repetiţia lui nechibzuită duce la stări de supra-dozaj. Se instalează astfel, în anumite cazuri, un fel de stare morbidă asemănătoare cu una din bolile cronice sau acute deja cunoscută.

 

     Organon § 43

       "Dar rezultatul este cu totul altul când două boli similare vin şi se întâlnesc în organism, adică atunci cînd bolii deja existente i se alătură una mai puternică decât ea care îi este asemănătoare întru totul. Aici ne dăm seama cum se produce vindecarea pe calea forţelor naturii, şi cum ar trebui ca omul să se comporte pentru a se vindeca.".

 

     Organon § 44

     "Două boli care se aseamănă nu pot nici să se respingă reciproc ca în prima dintre cele trei ipoteze precedente, nici să se suspende una pe alta, ca în a doua, în aşa fel încât cea veche să reapară după epuizarea celei noi, nici, în sfârşit, ca în a treia, să existe una alături de cealaltă la acelaşi subiect şi să formeze o boală dublă sau complicată."

 

     Organon § 45

     "Nu ! două boli care diferă efectiv una de alta ca gen, dar care se aseamănă mult privind manifestarea şi efectele lor, adică în ceea ce priveşte simptomele şi suferinţele pe care ele le determină, se distrug totdeauna în mod reciproc, imediat ce ele ajung să se întâlnească în acelaşi organism. Cea mai puternică o distruge pe cea mai slabă..." 

 

     Simptomele rezultând din aceste prescripţii negândite reapar periodic în anii următori abuzului respectiv, fiecare recidivă fiind caracteristică medicamentului absorbit. În acelaşi timp, simptomele bolii cronice de care suferea bolnavul, sunt şterse atâta timp cât afecţiunea medicamentoasă neasemănătoare rămâne în deplină dezvoltare.

 

     Există pacienţi prezentând o concordanţă homeopatică perfectă cu un remediu. Dacă acesta este repetat, după ce a fost dat în cantitate suficientă (cantitate şi calitate), se constată atunci că relaţia homeopatică încetează. Se creiază în acest caz o discrazie, o "miasmă" medicamentoasă. La un pacient hipersensibil este mult mai bine să se evite diluţiile prea înalte.
 

     Organon § 49

     "Noi am înregistra un număr mult mai mare de astfel de vindecări veritabile homeopatice naturale, dacă, pe de o parte, observatorii (care le studiază) le-ar fi dat o atenţie mai mare, şi dacă, pe de altă parte, natura ar avea la dispoziţia sa mai multe boli capabile de a fi vindecate homeopatic".
 

     Samuel Hahnemann dă exemple de cure naturale la paragraful 46, când  bolnavii trăiesc într-o ambianţă propice dezvoltării bolii lor, şi totuşi, revin de acolo deodată restabiliţi. Unii agenţi infecţioşi pot procura vindecarea bolilor care le sunt asemănătoare, şi substanţele curative care sunt responsabile de aceasta se află acolo totdeauna sub o formă atenuată.
 

     Studiul Materiei Medicale, a remediilor experimentate pe omul sănătos, se completează prin studiul unor posibile intoxicaţii şi al sechelelor medicamentoase. Mai original, şi pe deasupra şi mai important, este studiul supresiilor morbide, al metastazelor şi camuflajelor indicilor revelatori ai evoluţiei patologice, care maschează pronosticul bolii şi stării reale a bolnavului. Serenitatea şi competenţa permit să se evite justificarea unui eclectism sumar şi prescripţiile paliative. Pentru că odată ce simptomele se sufocă unele pe altele, şansa de a restaura cu adevărat sănătatea diminuă şi adesea este de preferat un bun alopat decât un rău homeopat a cărui practică este întâmplătoare, rău concepută şi tot rău aplicată...
 

     Obiceiul de a nu folosi niciodată nimic care ar putea adăoga schimbări celor pe care le poate provoca remediul, evită aceste obstacole. După prescripţie, pentru a şti dacă remediul a exersat o acţiune oarecare, trebue notate cele mai mici schimbări care se dezvoltă şi care ghidează conduita pe care trebue să o avem. Orice ingerinţă poate modifica imaginea bolii şi instala confuzia. Să fim prevăzători că va fi nevoie de a rezista, în special în faţa rugăminţilor anturajului, de a suporta criticile, de a nu prescrie sistematic tratament simptomatic pentru durere.
 

     Aceasta ne aduce, din nou, la exigenţele bunei cunoaşteri a principiilor metodei, la răbdarea de a şti să aşteptăm, în calm şi cu sânge rece, adesea singuri. Aceste calităţi sunt de asemenea completate cu cele ale onestităţii, integrităţii personale a medicului, care nu fac decât să cultive încrederea pacientului.
 

     Acţiunea primară şi secundară a remediilor, evocată în paragrafele 63 şi 64, nu este cu adevărat prea diferită de acţiunea totală şi completă a remediilor. În fapt, dacă simptomele obţinute prin experiment par câteodată că se opun unele altora, trebue reţinut că remediile posedă atunci două acţiuni diferite, ceea ce echivalează simplu cu cunoaşterea naturii remediilor în general.
 

     Anumiţi bolnavi, din cauza unor  deficienţe organice au predispoziţia de a fi afectaţi tot timpul într-un anumit fel particular şi special. Ei prezintă, în general, simptome alternante care încurcă sarcina medicului, în măsura în care acesta nu cunoaşte constituţia lor : această cunoaştere a tendinţelor şi dispoziţiilor morbide ne permite să ajutăm mult mai eficace pe cel care suferă. Evident, în afecţiunile acute, simptomele se dezvoltă, adesea, cu atâta vigoare şi într-un mod atât de frapant, că este uşor de prescris un remediu acut fără a cunoaşte constituţia. Dar trebue să ne amintim că simptomele acute sunt o reflectare şi se nasc din starea constituţională a bolnavului.
 

     În rezumat, întâlnirea a două boli diferite (neasemănătoare), acute sau cronice dar separate, comportă trei posibilităţi :
 

     1) Cea mai veche este mai puternică decât cea recentă  (§ 36) :
 

     Boala naturală veche este mai puternică decât boala, naturală sau medicamentoasă, recentă : cea veche domină şi deci persistă fără ca bolnavul să fie afectat de cea recentă, starea sa rămânând neschimbată.
 

     2) Cea veche este mai slabă decât cea recentă  (§ 38) :

  • Boala naturală veche este mai slabă decât cea recentă : aceasta din urmă domină şi suspendă momentan evoluţia celei vechi.

  • Boala naturală veche este mai slabă decât o boală medicamentoasă recentă : aceasta din urmă domină şi aici este vorba de o suprimare (supresie) morbidă, sau falsă vindecare.

     3) Cele două sunt de forţă egală :

  • Cele două boli naturale, recentă şi veche, se suprapun şi formează o boală complexă artificială cronică, cu frecvente pusee morbide alternante.

  • Cele două boli, naturală veche sau recentă, şi medicamentoasă recentă, fiind diferite (neasemănătoare), ele nu pot nici să dispară nici să se vindece după Legea similitudinii : boală latentă.

 

----------------------------

(Nota SHN : acest rezumat  pare să clarifice acest capitol. El este al Dr.Künzli, citat de Dr P. Schmidt).
 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu