"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 15 

IMUNITATEA  SI  BOLILE DIFERITE  (NEASEMANATOARE)



 

     Organon § 36

     "Dacă cele două boli diferite, care vin să se întâlnească la om, au o forţă egală, sau dacă cea mai veche este mai puternică decât cealaltă, boala nouă va fi respinsă de corp, de cea care exista înaintea ei şi nu va putea să se dezvolte în organism. Astfel, un om care este deja năpădit de o afecţiune cronică gravă, nu va resimţi atingerile unei dizenterii de toamnă, sau orice altă epidemie moderată..."

 

     Există numeroare feluri de protecţie contra bolilor. Când se abate o epidemie într-o regiune, totdeauna unele persoane scapă de ea indemne. Unele dintre ele beneficiază de o constituţie deosebit de robustă şi viguroasă, sau se găsesc într-o excelentă stare de sănătate.

 

     Dar există un oarecare număr de indivizi care sunt, în realitate, deja atinşi de o boală, pe care epidemia este incapabilă să-i reprime. Epidemia este "alopatică", sau, mai bine zis, diferită de starea lor morbidă şi nu poate reprima boala de care ei deja sufereau.  Dacă această precedentă boală cronică nu este gravă, o criză acută epidemică provoacă dispariţia temporară a acestei boli, şi o nouă stare morbidă se va impune şi-şi va urma cursul. Numai în starea de declin vechile simptome ale bolii cronice îşi vor face din nou apariţia, se vor ivi ca şi când ele n-ar fi fost niciodată amestecate în acea etapă trecătoare, ca şi când nu s-ar fi întîmplat nimic. Cele două boli sunt diferite şi nu pot decât să se alunge (refuleze) una pe alta. Dacă afecţiunea cronică este mai puternică decât boala epidemică, cu o localizare organică, ea nu poate fi înlăturată. 

 

     Există situaţii când două afecţiuni cronice par să alterneze. Sub influenţa unui tratament homeopatic corespunzător, putem vedea cum una dintre ele cedează putin câte puţin, în timp ce cealaltă va evolua progresiv.

 

     Este exact ceea ce putem observa când trebue să tratăm "psora" şi "lueza" şi în acest scop sunt alternate, deci, două tratamente, "anti-psoric" şi "anti-luetic". Un tratament bine adaptat pacientului simplifică în mod considerabil cazul. Un asemenea tratament poate ajunge să producă un clivaj între cele două probleme, în timp ce un tratament neadecvat, alopatic sau homeopatic, nu poate duce decât la complicaţii.

 

     O boală cronică artificială (medicaţie alopatică de lungă durată) poate să se combine cu "psora". După ce am antidotat boala artificială, simptomele psorei reapar, probă a clivajului evocat mai sus : ultimele simptome pe care le-am făcut să dispară prin supresie (prin medicaţia alopatică), sunt primele care vor apare, apoi se vor pierde pentru a nu mai reveni niciodată.

 

     Organon § 37

     "La fel, o boală cronică veche nu cedează deloc la obişnuitele tratamente cu medicamente alopatice, respectiv cu cele care nu produc la omul sănătos o stare asemănătoare celei care o caracterizează.  Ea rezistă la tratamentele de acest gen, prelungite chiar timp de ani de zile, în condiţiile în care ele nu sunt prea violente. Această aserţiune se verifică în fiecare zi în practică şi nu mai are nevoie de a fi susţinută prin exemple".

 

     Tratamentele violente au tendinţă să subjuge boala pentru un oarecare timp, dar se asistă, mai devreme sau mai târziu, la reîntoarcerea simptomelor vechi. Cu cât tratamentul este mai energic, cu atât perturbările şi modificările produse în boala cronică vor fi mai profunde. Terapeuticile alopatice grefează pe individ propriile lor caractere specifice. Aceasta poate dura ani de zile, până când nu mai pot fi deloc antidotate printr-un medicament similar. Urmările se întâlnesc foarte frecvent în practică. În anumite cazuri, tabloul este de o foarte mare complexitate, simptomele grefându-se unele peste altele şi ultimul grup reprimat de simptome reapare primul după ce remediul şi-a îndeplinit misiunea sa. Această ordine trebue să fie respectată în mod absolut, e ca şi când simptomele ar fi fost dispuse în straturi succesive, unele peste altele.

 

     Două boli diferite pot deci să se localizeze în două regiuni ale organismului şi să alterneze, dar să rămână independente. Ele pot să fie întrepătrunse literalmente una în alta, formând un complex. Este necesar să cunoaştem ce gen de tratament a urmat pacientul până aici şi să ştim dacă fiecare din droguri a instalat propria sa boală medicamentoasă în amalgamul din faţa ochilor noştri. Din prudenţă, alegerea unui antidot al medicamentului supresor (cu condiţia ca el să fie, de asemenea, remediul similar celor câteva simptome actuale manifeste) permite ca tratamentul să profite la maxim de principiul similitudinii. În fine, este de dorit de a nu ne lăsa anrenaţi în a prescrie de la început, în dinamizări înalte, drogul care a cauzat tot răul : principiul similitudinii primează peste tot.

 

     Organon § 43

     "Dar rezultatul este cu totul altul când două boli similare vin şi se întâlnesc în organism, adică atunci cînd bolii deja existente i se alătură una mai puternică decât ea care îi este asemănătoare întru totul. Aici ne dăm seama cum se produce vindecarea pe calea forţelor naturii, şi cum ar trebui ca omul să se comporte pentru a se vindeca.".

 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu