"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 14 

RECEPTIVITATEA  MORBIDA



 

    Gradul de atenuare (dinamizare), repetarea dozei (doză în sensul unei prize), şi receptivitatea organismului fac obiectul studiului din acest capitol.

 

     Organon § 30

     "Medicamentele, fără îndoială, în funcţie de felul cum noi le schimbăm doza, par să aibă o putere de a dezacorda echilibrul  corpului uman, mult superioară aceleia a stimulilor morbizi naturali ;  căci bolile naturale sunt vindecate şi învinse  de astfel de medicamente adecvate." 

 

     Organon § 31

     "Forţele ostile, atât fizice cât şi morale, care afectează viaţa noastră şi pe care le numim influenţe morbide, nu posedă în mod absolut facultatea de a altera sănătatea ; noi nu cădem bolnavi, sub influenţa lor, decât atunci când organismul nostru este suficient de predispus să recepţioneze efectele acestor cauze morbide şi se lasă afectat de ele de aşa manieră încât senzaţiile pe care le manifestă şi acţiunile pe care le execută sunt diferite de cele care au loc în mod normal. Aceste forţe nu fac să se ivească boala, nici la toţi indivizii, nici chiar la acelaşi individ întotdeauna." 

 

     Organon § 32

    "Altfel, însă, se întâmplă în cazul forţelor morbide artificiale pe care le numim medicamente. În acest caz,  un medicament veritabil acţionează asupra tuturor oamenilor, întotdeauna şi în orice împrejurare, inducându-le simptomele lui proprii, printre care unele pot fi net resimţite când sunt date doze suficient de puternice ; astfel încât, în orice moment şi de o manieră absolută, orice organism uman viu, ori care ar fi el, este atacat sau, cum s-ar spune, este inoculat de o boală medicamentoasă; ceea ce, cum am afirmat mai sus, nu se întâmplă la fel în cazul bolilor naturale."

 

     Terapeutul ştie că acţiunile cauzelor morbide sunt de ordin infinitezimal, imaterial. El poate lua în consideraţie corespondenţa care există între planul de acţiune al remediului curativ şi cel al cauzei morbide, el trebue să ştie dece nu trebue dată decât o singură doză şi cunoaşte când anume receptivitatea este satisfăcută.

 

     Pentru imbolnăvire ( deci, de asemenea şi pentru vindecare), organismul primeşte exact atât cât este necesar (suficient) pentru a fi inoculat acel  influx morbid. Cauzele morbide se scurg totdeauna într-o zonă de mai mică rezistenţă. În cazul când apare o rezistenţă, când organismul reacţionează, influxul încetează. Din fericire, la începutul bolilor, există o asemenea rezistenţă la acest influx. Fără aceasta, progresarea neîncetată a cauzei morbide ar distruge organismul uman. Imediat ce receptivitatea este satisfăcută, apare încetarea cauzei şi circumstanţele morbide nu se mai dezvoltă.

 

     Noi posedăm, în remediile homeopatice, o armă cu putere mai mare asupra fiinţei umane decât cea a cauzelor morbide. Omul nu contractează bolile decât pe anumite planuri şi în anumite condiţii (circumstanţe). El nu poate în mod voluntar, nici să controleze deversările asupra lui, respectiv influxurile cauzelor morbide, nici să reziste în faţa lor. Din fericire, organismul încetează de a mai fi receptiv şi anularea acestei receptivităţi face să înceteze influxul morbid.

 

     Procesele sunt aceleaşi şi pentru contagiune şi pentru vindecare, cu următoarea diferenţă importantă : în mod fericit în terapeutică este posibil de a schimba planul de dinamizare, ceea ce permite o adaptare avantajoasă (a remediului) la diferitele grade de receptivitate ale bolnavului.

 

     Variaţiei acestei receptivităţi a indivizilor i se datorează, în mod precis, faptul că, în faţa aceleiaşi cauze morbide, unii sunt protejaţi iar alţii cad victime. Cel care cade bolnav este sensibil la cauza morbidă, în măsura în care el se află pe acelaşi plan ca şi boala şi după gradul de atenuare mai mult sau mai puţin marcant al cauzei în momentul contagiunii. Gradul de sensibilitate este în raport cu cel al cauzei morbide, în momentul când cedează bolii. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu medicamentele, pe care le putem modifica cum vrem si ca urmare le putem face să corespundă în calitate cu receptivităţile variabile ale fiinţelor umane (§ 30).

 

     Un remediu încetează de a mai fi homeopatic atunci când simptomele care l-au pus în evidenţă (care l-au cerut) se schimbă. Repetat, el nu va mai putea acţiona decât pe un plan diferit (de cel căruia i-a corespuns în cazul primei prescripţii) şi dacă, cu toate acestea , el face ceva, acest ceva va fi într-o direcţie negativă, depresivă. Orice cantitate, cât de minimă ar fi, care depăşeşte nevoile receptivităţii, este un excedent, cu potenţial dăunător. Ea nu este nici homeopatică nici de dorit.

 

     Ceea ce este corespunzător, deci suficient pentru a efectua o schimbare, constitue tot ce poate fi mai homeopatic, iar când anumite schimbări au fost efectuate, atunci medicul trebue să aştepte. Atâta vreme cât efectul bun persistă, după ce a fost declanşat, trebue să ne abţinem şi să stăm în expectativă.

 

     Contagiunea procedează în acelaşi fel şi imediat ce o boală începe, receptivitatea pentru o altă boală încetează. Are loc o schimbare care protejează organismul şi împiedică orice altă cauză morbidă ce urmează şi încearcă să mai pătrundă. O repetare mai frecventă a remediului este inutila, ineficace şi fără rost. Cu excepţia unor subiecţi robuşti şi viguroşi care o pot suporta, cea mai mare parte dintre bolnavi nu fac decât să se agraveze printr-un astfel de procedeu şi reacţia lor favorabilă deja declanşată este inhibată printr-o astfel de repetiţie. Mai rău, subiecţi foarte receptivi pot suferi grele consecinţe prin repetiţia intempestivă a remediului. Organismul nu poate fi afectat decât de bolile faţă de care este receptiv, în timp ce omul poate varia dinamizările şi dozele după bunul lui plac. Tocmai graţie acestui fapt putem totdeauna obţine rezultate.

 

     Cauzele morbide nu pot afecta sănătatea decât în anumite condiţii limitate, adică în cadrul receptivităţii organismului (§ 31). Orice boală naturală trece mai întâi printr-o perioadă de progres, apoi de declin, perioadă în timpul căreia bolnavul nu mai este vulnerabil, până când se produce o nouă modificare. Un răgaz este astfel necesar. Se petrec o serie de fenomene într-o ordine anume, în ciclu, şi se ajunge la o schimbare a status-ului său, pentru ca după aceea un individ să devină din nou receptiv la aceiaşi boală.

 

     În ceea ce priveşte vindecarea, totul ne face să credem că o doză anumită dintr-un remediu parcurge de asemenea un ciclu şi are o durată bine determinată de acţiune. Este numai o aparenţă faptul că remediul pare să acţioneze continuu din momentul în care a fost absorbit. În realitate este nevoie să se scurgă un interval timp, inainte de instalarea unei noi stări de receptivitate. Adică, trebue din nou să insistăm :  de fiecare dată când un remediu încetează de a mai fi homeopatic, este absolut inutil de a-l repeta mai mult timp. El n-ar putea acţiona asupra bolnavului decât printr-o receptivitate artificială, anumiţi bolnavi hipersensibili prezentând totdeauna o receptivitate marcată la dinamizările inalte. 

 

     În timpul unei stări acute, bolnavul şi-a satisfăcut receptivitatea în faţa contagiunii, adică receptivitatea sa morbidă este saturată, şi deci cauza bolii nu mai poate avea priză asupra sa : el este imunizat contra oricărei acţiuni suplimentare a aceluiaşi flux morbid. Când medicamentul încetează de a fi homeopatic, bolnavul nu mai posedă nicio imunitate contra acţiunii mai profunde a puterii sale farmacodinamice, din cauza posibilităţii de a varia scara dinamizărilor acestui remediu. În plus, orice dinamizare dată bolnavului dincolo de propriul său grad de receptivitate (faţă de remediu) poate să-i producă prejudicii.

 

     Organon § 33

     "Rezultă deci incontestabil, din toate observaţiile, că organismul uman are mult mai mare înclinare de a se lăsa dereglat (dezacordat) de puterile medicinale decât de influenţele morbide şi de miasmele contagioase ;  sau, ceea ce este acelaşi lucru, că influenţele morbide nu au decât o putere subordonată, aceasta fiind adesea legată chiar de factori foarte condiţionali, de a provoca boli, în timp ce agenţii medicinali au o putere absolută, directă şi infinit superioară de a afecta sănătatea omului." 

 

     Folosirea nechibzuită a unei imense varietăţi de produse farmaceutice generează cele mai mari complicaţii, din cauza cărora bolnavii pătimesc şi care sunt ascunse de prelungirea vieţii pe pământ. Acumularea acestor droguri la astfel de bolnavi poate provoca o dereglare care subsistă întreaga viaţă şi vor trebui, poate, ani întregi de prescripţii judicioase pentru a ajunge să se restabilească ordinea şi să se revină la starea cea bună.

 

     Pentru a putea vindeca, medicamentele trebue să fie capabile de a provoca, la fiinţa umană, o boală artificială asemănătoare aceleia care trebue vindecată (§ 34). Boala artificială poate să prezinte un grad de intensitate mai ridicat decât boala zisă naturală. Această intensitate, acest lucru subtil, mai intern, mai profund, se apropie de starea iniţială a materiei. Ea are un raport direct proporţional cu puterea esenţei primitive. Cauza bolii, ca şi cea a vindecării, stă în însăşi interiorul şi în intimitatea esenţei primitive, în starea sa ascunsă (subtilă) şi incorporală (imaterială). Efectele nu sunt decât urmarea cauzelor şi chiar dacă bacteriile sunt ele însele cauze (infecţioase), cauza eficientă, primordială, nu rezidă în microbi : microbii, ei-însişi, au o cauză. 

 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu