"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 12 

DISPARIŢIA UNIVERSALITĂŢII SIMPTOMELOR
ÎNSEAMNĂ ŞI DISPARIŢIA
 CAUZEI



 

     Este raţional să considerăm că dispariţia cauzei merge mană în mână cu dispariţia totalităţii simptomelor pe care ea le-a provocat.

 

     Organon § 17

     "Vindecarea care urmează dispariţiei întregului ansamblu de semne şi injurii perceptibile ale bolii, având în acelaşi timp ca rezultat şi dispariţia modificării interioare pe baza căreia aceasta din urmă (boala) s-a declanşat, adică, în toate cazurile aceasta constituind distrugerea intregii boli, este clar că, aşa stând lucrurile, medicul nu are decât să înlăture suma simptomelor pentru a face să dispară simultan şi schimbarea interioară a corpului şi astfel să înceteze dezacordul morbid al forţei vitale, adică să fie distrusă  întru-totul, boala-însăşi. Căci, a distruge boala, este a restabili sănătatea, primul şi unicul scop al medicului pătruns de importanţa misiunii sale, care constă în a ajuta aproapele său şi nu în a se deda la pălăvrăgeli pe ton dogmatic." 

 

     Din contră, suprimarea unui organ oarecare prin care se manifestă boala, nu prevesteşte niciodată vindecarea. Se observă imediat o continuare a bolii şi o degradare progresivă. Aceste rezultate patologice trebue considerate ca un fel de "supape". Existenţa lor, provizorie sau definitivă, sau dispariţia lor, este un punct important de discutat. Atâta timp cât cauzele iniţiale nu sunt integral eliminate, dispariţia permanentă a totalităţii simptomelor nu este sigură.

 

     Teoriile superficiale, discuţiile dogmatice, termenii tehnici sofisticaţi nu-şi au locul în acest domeniu, şi metodologia homeopatiei trebue explicată în limbajul cel mai simplu.

 

     Expresia "totalitatea simptomelor" are o semnificaţie foarte întinsă, şi reprezintă tot ce este esenţial bolii şi  fiecărei facultăţi perceptibile la exterior a fiinţei umane. Ea este cea care permite medicului să individualizeze bolile şi remediile. În cadrul acestei totalităţi, o mică cantitate de simptome ar putea fi lăsate la o parte, fără ca prin asta să se creieze prejudicii, nici să se modifice rezultatele. Esenţialul, trăsăturile caracteristice, imaginea tipică a bolii, trebue să fie prezente pentru că ele constitue singurele indicaţii pentru alegerea remediului. 

 

     Uneori, observarea numai a câtorva simptome, poate permite unui practician foarte experimentat, să sisizeze rapid această totalitate. A prescrie, însă,  în acest fel, poate duce adesea la eşec, sau cel mult la rezultate parţiale. Timpul este un aliat pentru a putea cunoaşte pe cineva pe care-l întâlneşti pentru prima dată : să observi obiceiurile sale, modul său de viaţă, şi să-l vezi cum se comportă la treabă, toate cer psihologie şi tact pentru a câştiga încrederea pacientului, mai ales în cazurile în care el crede că are motive justificate de a păstra anumite secrete.

 

     Organon § 18

     "Acest adevăr incontestabil că, înafara ansamblului de simptome, nu este nimic de găsit (detectat) în cazul bolilor, care să fie susceptibil de a exprima semnalele lor de ajutor, noi trebue să tragem concluzia că nu putem avea deloc alte căi, de a indica remediul, decât suma simptomelor observate în fiecare caz individual".

 

     După ce am avut în vedere simptomele în ansamblu, trebue trecut la examinarea lor atentă şi minuţioasă, rând pe rând (individual), înainte de a le clasa ca simptom general, local sau caracteristic (anormal - vedeţi capitolul privind "valoarea simptomelor").

 

     Organon § 19

     "Bolile nefiind, deci, decât schimbări în starea generală a omului, care se anunţă prin semne morbide, şi vindecarea nefiind posibilă decât numai prin conversia stării de boală în cea de sănătate, înţelegem cu uşurinţă că medicamentele n-ar putea vindeca bolile, dacă ele n-ar fi dotate cu facultatea de a schimba starea generală a omului, constând în senzaţii şi acţiuni, şi că numai în această facultate stă virtutea lor curativă."

 

     Medicamentul trebue să efectueze schimbările din economia fiinţei umane, altfel nu putem pretinde că el vindecă. Dacă este prea înalt dinamizat, şi nu corespunde planului sensibilităţii morbide a omului bolnav, el nu va efectua vindecarea. Există totuşi o mare largheţe de acţiune graţie scării de dinamizare medicamentoasă, care este rar prescrisă greşit. Este excepţional cazul când dinamizarea remediilor poate fi prea ridicată, mai adevărat este faptul că adesea se alege o dinamizare mai ridicată decât este necesar. Starea receptivităţii bolnavului trebue avută în vedere.

 

     Organon § 20

     "Nu se poate recunoaşte ca atare, numai prin eforturile inteligenţei, această forţă imaterială ascunsă în esenţa intimă a medicamentelor, cea care îi conferă facultatea de a modifica starea corpului uman şi prin aceasta chiar de a vindeca bolile. Numai prin experienţă, prin observarea efectelor pe care ea le produce acţionând asupra stării generale a economiei, putem ajunge să o cunoaştem şi să ne facem despre ea o idee clară." 

 

     Nu există decât o singură manieră de a descoperi efectele unui remediu asupra organismului uman : să-l administrăm mai multor persoane şi să notăm simptomele pe care aceştia le reclamă, ele fiind manifestările proprii ale remediului respectiv.
 

     Cu toate acestea este necesar să ştim, în prealabil, că drogurile au efecte mai mult sau mai puţin toxice şi că pot să îmbolnăvească un individ sănătos, şi după aceea să ştim de asemenea să recunoaştem starea morbidă pe care ele o reprezintă (îmbracă). Niciun medicament n-ar trebui prescris de un medic homeopat dacă nu a fost în prealabil experimentat cum se cuvine, pe individul sănătos, astfel încât fizionomia medicamentoasă, reprezentând simptomatologia sa, să reflecte în mod fidel şi complet trăsăturile sale. Este ruşinos şi în acelaşi timp, scandalos, pentru profesiunea homeopatică de a constata că există în farmacii un atât de mare număr de remedii  zise homeopatice, sub formă de specialităţi, recomandate pentru cutare sau cutare boală, fără nicio investigaţie privind posibilele lor proprietăţi, şi care, sunt recomandate de un doctor X, în urma părerii unei oarecare persoane, care l-ar fi folosit pe diferite motive.
 

     Orice remediu prescris trebue să fi fost experimentat, iar de la acest principiu nu se face nici o excepţie.
 

     Acele remedii care au fost experimentate cel mai complet sunt cunoscute sub denumirea de policreste. Altele, experimentate mai parţial, pot totdeauna face obiectul unor studii ulterioare. Când întâlnim o substanţă care a produs un anume simptom, trebue să ne oprim şi să-l  studiem, ca o sursă de informaţii pozitivă şi preţioasă. Numai în felul acesta Materia noastră medicală devine un instrument stabil şi un ghid sigur şi ştiinţific pentru prescripţie.
 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu