"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinţa nr. 11

BOALA  SI  VINDECAREA  OPEREAZĂ  IN MOD  UNIC  NUMAI  PE  UN  PLAN  DINAMIC



 

      Acest capitol tratează trei stări : starea de sănătate, modul cum decurge îmbolnăvirea şi reîntoarcerea la starea de sănătate.

 

     Organon § 16

"     Forţa noastră vitală fiind o putere dinamică, influenţa nefavorabilă asupra organismului sănătos a agenţilor ostili, care vin dinafară să tulbure armonia echilibrului (jocului) vieţii, nu ar putea deci să-l afecteze decât tot în mod pur dinamic. Medicul nu poate, deci, să remedieze deloc aceste dezacorduri decât făcând să acţioneze asupra ei substanţe dotate cu forţe modificatoare tot dinamice sau virtuale, pe care ea le percepe ca impresii datorită sensibilităţii nervoase prezente peste tot. Astfel, medicamentele nu pot să restabilească şi nu restabilesc în mod real sănătatea şi armonia vieţii decât acţionând dinamic asupra ei, după ce, observarea atentă a schimbărilor accesibile simţurilor noastre cu privire la starea subiectului, a putut furniza medicului noţiuni suficient de complete asupra bolii, cele de care are  absolută nevoie pentru a fi în măsură să o vindece.". 

 

     Dacă am găsi un om într-o perfectă stare de sănătate noi l-am putea supune fără urmări grave unor şocuri, traumatisme sau agenţi externi din mediul înconjurător. El va trece de toate acestea fără necazuri reale, sau, cel puţin, consecinţele ar fi limitate în timp şi ar dispare fără a lăsa urme. Dar, în momentul reacţiei, presupunând că ea se produce, el nu va fi prada unor posibili agenţi infecţioşi, şi nu va rezulta din această experienţă nici o contaminare, nici o boală acută sau cronică.

 

     Numai prin acţiunea unor "esenţe imateriale", acţionând pe un plan similar receptivităţii sale, el ar putea fi afectat, de o manieră centrifugă, din profunzimile organismului său către părţile cele mai externe, şi atins astfel de o boală fizică (simplu rezultat), a cărei realitate se traduce prin simptome.

 

     Dacă acţiunea nu are loc decât pe părţile cele mai periferice, energia vitală a subiectului nu va fi tulburată decât temporar. Tot ceea ce nu alterează decât ţesuturile noastre nu poate duce la instalarea unei boli. În doze substanţiale şi masive, medicamentele vor produce în mod cert un şoc, dar acesta odată trecut, bolnavul va reveni la starea lui dinainte. Numai repetând, în doze puternice şi timp îndelungat, asemenea droguri vor sfârşi prin a implanta o boală medicamentoasă (şi încă ea nu va fi decât superficială, în comparaţie cu o boală veritabilă contractată natural). În orice caz, această stare morbidă nu va fi decât rudimentară şi niciodată nu va îmbrăca un aspect constituţional.

 

     Sfera de influenţă creată de "aura" unui medicament sau unui toxic, pe un plan care corespunde susceptibilităţii individului receptor, îl va face să dezvolte o afecţiune morbidă, demonstrând în acest fel că fondul naturii umane a fost atins efectiv şi deranjat. Nimic nu se poate implanta în economie şi să se dezvolte apoi ca boală, decât dacă este în stare incorporală (imaterială), sub formă de "esenţă originală". Toate bolile cunoscute există, mai întâi, în stare imaterială, fază invizibilă care nu poate fi decelată nici de chimie, nici cu ajutorul microscopului. Ea nu va putea niciodată să fie descoperită în lumea fizică şi materială. *

 

     Cauzele cu adevărat morbide sunt invizibile şi ele nu pot fi percepute decât numai prin inteligenţă şi judecată (raţionament). Este imposibil ca boala să pătrundă în miezul organismului fără a trece prin transformări dinamice. După cum este, de asemenea imposibil, ca o forţă oarecare, activă sau capabila de a acţiona, să poată exercita o acţiune curativă în registrul esenţei intime a vieţii, fără intermediul a ceva asemănător, în calitate, cu energia vitală. Ne trebue, pentru a vindeca bolnavii, o similitudine calitativă în putere şi în natură.

 

     Pentru a acţiona în planurile profunde şi ascunse (subtile) ale economiei, medicamentele trebue să sufere modificările necesare pentru a corespunde acestor planuri similare, în calitate, ale afecţiunii ce trebue tratată. Un produs oarecare, în stare brută, nu va da nici un rezultat. Ridicat însă calitativ pe acel plan subtil, ce corespunde cu cel al bolii, el va putea dezvolta acţiunea sa pe cale centrifugă.

 

     Drogurile în stare brută, nu vindecă : cel mult, pot deplasa sau suprima, şi aceasta doar temporar, semnalele revelatoare cele mai exterioare ale bolilor.

 

     În bolile acute, dacă vitalitatea bolnavului este suficientă, el se va restabili de la sine, şi aceasta, indiferent de medicaţia luată. În acest fel este uşor posibil să se confunde o vindecare medicamentoasă (cu doze ponderale), cu o evoluţie spontană. În bolile cronice, posologiile medicamentoase alopatice n-au nici o acţiune şi ameliorările nu sunt decât trecătoare.

 

     Trebue avut clar în minte faptul că agenţii medicamentoşi, diluaţi şi dinamizaţi, au putere de vindecare. Puterile lor, în cazul potenţelor (dinamizărilor) joase, sunt superficiale, şi cu cât le creştem, aducându-le la dinamizări înalte şi foarte înalte, cu atât remediile acţionează mai profund. În cazurile cronice, ameliorate temporar prin dinamizări mijlocii, efectul benefic reacţional se reia prin schimbarea (creşterea) dinamizării. Trebue să ştim să informăm pacientul despre aceasta, ca şi despre alte reacţii previzibile de agravare posibilă. Astfel el va evita abandonarea tratamentului din motive lesne de înţeles dar accesorii.

 

     Aceste adevăruri evidente sunt concluzii ale unor principii confirmate de experienţă. Un medicament nu are acţiune curativă decât dacă există o corespondenţă între planul dinamizării sale cu cel al stării morbide a individului. Un pacient este bolnav pe un plan intermediar sau profund, adică din străfundul naturii sale, până la extrema sa periferie. O boală adevărată nu se implantează decât în mod dinamic şi vindecarea, oricât de mult am repeta-o tot nu e suficient, nu poate fi restabilită decât prin remedii atenuate şi dinamizate, în aşa fel încât să fie similare în natură şi în calitate cu cauza morbidă. Vom găsi cauze similare studiind efecte similare. 

 

     La fiecare examinare a bolnavului, trebue să ne punem următoarea întrebare : "Care este remediul care a produs la omul cu o bună stare de sănătate, simptome asemănătoare cu cele pe care le prezintă acest pacient ?". Judecaţi valoarea simptomelor, discerneţi asupra celor mai fine nuanţe între ce anume, la bolnav, se aseamănă sau nu se aseamănă cu remediul avut în vedere, iată ce constitue în fapt practica medicală. Cu cât similitudinea va fi perfectă între simptomele medicamentului şi cele ale bolnavului, cu atât rezultatul va fi ideal.

 

______________________

     * Nota SHN : aceasta nu mai este infailibilă.

 


Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu