"Conferinţele lui Kent, o sută de ani mai târziu..."

Conferinţa nr. 6

OBSERVATORUL "LIPSIT DE PREJUDECĂŢI*



     Pentru a studia homeopatia, trebue să ne debarasăm de orice prejudecăţi tradiţionale sau dobândite, să încercăm a urma în mod esenţial legea şi principiile acestei tehnici.

 

     Organon § 6

       "Oricare ar fi perspicacitatea cu care e dotat, observatorul fără prejudecăţi, cel care cunoaşte inutilitatea speculaţiilor metafizice ce nu primesc nicio confirmare din partea experienţei, nu va vedea în cadrul fiecărei boli individuale decât modificări accesibile apărute în starea corpului şi a minţii, semne de boală, accidente, simptome, adică deviaţii de la starea precedentă de sănătate, care sunt simţite de bolnavul-însuşi, remarcate de persoanele din anturajul lui şi observate de medic. Ansamblul acestor semne apreciabile reprezintă boala în toată întinderea sa, adică forma sa veritabilă, singura care poate fi concepută"

 

     Simptomele reprezintă tot ce poate fi cunoscut despre natura bolii (starea de dezechilibru a economiei). Bolnavul nu este decât o schimbare de stare şi singura datorie a medicului trebue să consiste în a corija această stare dezordonată.

 

     Culegerea cu grijă, în scris, a simptomelor bolnavului, apoi reflexiunile noastre, sunt elementele care ne vor permite reprezentarea integrală a naturii maladiei. Omul nu poate să se elibereze de prejudecăţile sale decât urmând legea şi principiile homeopatiei, şi nu elaborând teorii. Un organ nu îmbolnăveşte alt organ. Tulburările pornesc de la centru către periferie. Modificările tisulare obiective nu fac decât să traducă anumite rezultate morbide, consecinţele dezordinii interioare. Natura bolii nu este reprezentată de patologia sa.

 

     Perturbările psihosomatice, schimbările în ceea ce priveşte caracterul, aversiunile şi dorinţele, sunt perturbări ale stării generale, ale unei stări dereglate, ale unei lipse de armonie. Ele sunt expuse chiar de pacient şi de anturajul său.

 

     Medicul observă tot ce este posibil de remarcat şi în mod special şi ceea ce bolnavul încearcă să ascundă, sau ce nu poate spune, ce nu cunoaşte (modul de exprimare, mimica, expresia figurii sale, ticuri, mişcări ale capului, picioarelor şi mâinilor).

 

     Organon § 93 şi nota

     "Dacă boala acută a fost declanşată de curând sau boala cronică cu mai mult sau mai puţin timp în urmă, de un eveniment remarcabil, pe care bolnavul sau rudele sale, interogate în mod secret, nu-l vor face cunoscut, va trebui ca medicul să facă uz de  iscusinţă şi de precauţie pentru a reuşi să cunoască această împrejurare".

 

Notă : Dacă cauzele bolii au ceva umilitor, pe care bolnavul şi cei din jurul lui ezită să-l dezvăluie, sau să-l spună în mod spontan, medicul trebuie să încerce să descopere aceste lucrurii prin întrebări adresate cu mult menajament, sau prin informaţii culese în secret..." 

 

     Organon § 84

     "Bolnavul spune cum s-au dezvoltat suferinţele sale; persoanele din anturajul lui povestesc de ce se plânge, cum se comportă şi ce au remarcat la el;  medicul vede, ascultă, într-un cuvânt obsevă cu toate simţurile sale ceea ce este schimbat şi deosebit la bolnav, notând totul pe hârtie, în termenii de exprimare folosiţi de pacient şi de însoţitorii acestuia. El îi lasă să termine tot ce au de spus fără a-i întrerupe, cu condiţia de a nu se pierde în digresiuni inutile. Are doar grija de a-i ruga să vorbească lent, pentru a-i putea urmări şi a scrie ceea ce e necesar de notat". 

 

     El notează ceea ce vede, mirosurile pe care le simte, zgomotele la ascultaţie, febra, şi face un examen complet al bolnavului.

 

     Acest ansamblu este acela care reprezintă veritabil boala, şi nu există nimic legat de natura patologică a unui ţesut bolnav care să poată conduce la indicarea unui remediu curativ profund. Contează numai ceea ce putem percepe la bolnavul-însuşi,  modul cum se comportă, cum acţionează, cum se mişcă.

 

     Funcţiile şi senzaţiile personale ale bolnavului constitue mărturiile a ceea ce se întâmplă în economia sa internă, dacă are sau nu modificări patologice înainte de apariţia modificărilor tisulare (sau chiar în timpul acestora, pentru că remediul respectiv este indicat câteodată  pentru cauze petrecute în copilărie, cele ale stării de debut propriu zis al bolii). 

 

     Concepţia bolii sale trebue să fie aceiaşi cu cea care a prevalat înainte de apariţia manifestărilor patologice obiective. Trebuie să învăţăm a ne întoarce înapoi până ajungem la cauza originară. Indicaţia remediului nu este deloc suprimată de evoluţia către stadiile de materializare patologică.

 

     Studiul patologiei organelor (metode de laborator, anatomopatologie) trebuie să fie un lucru separat şi distinct de Materia Medicală Homeopatică. Metodologia presupune să se distingă simptomele reprezentând portretul pacientului (utile remediului) de fenomenele aparente, manifestările obiective de evoluţie locală permiţând prevederea efectelor patologice (de exemplu, formarea secreţiei purulente) utile diagnosticului, dar fiind fără valoare în alegerea remediului.

 

     Dacă perturbarea iniţială este repusă în ordine, echilibrul vital este regăsit; atunci perturbările exterioare şi cele tisulare vor dispare iar pacientul se va vindeca. În cazurile cronice sau incurabile, rezultatele patologice vor fi temporar şterse sau ameliorate. Dacă bolnavul nu este vindecat la sursa răului, alterările patologice vor reveni şi se vor agrava de fiecare dată. Intervenţiile chirurgicale nu se vor efectua decât după aceea, dacă anumite rezultate morbide persistă după ce bolnavul fusese deja vindecat. Nu este prudent a le face înainte de vindecarea pacientului. Dacă organismul, după ce a fost readus în stare de sănătate, nu poate să perfecteze vindecarea organului sau ţesutului lezat, nimic din ce am fi tentaţi să facem de acum încolo nu va fi capabil să vindece. Când boala se instalează la extremităţi, trebuie vindecat mai întâi bolnavul.

 

     Pacientul nu este bolnav pentru că are o tumoră, ci aceasta din urmă este acolo pentru că pacientul e bolnav. 

 

-------------------

* Nota Societăţii de Homeopatie din Normandia:
     
Acest titlu este traducerea literală ("The Unprejudiced Observer"), ghilimelele sunt ale S. H. N.

     Orice observaţie face să apară o subiectivitate. Există întotdeauna "o mai mare neutralitate" şi trebue să tindem spre....Este de dorit să avem conştiinţă dacă nu vrem să ne trezim într-o postură ştiinţifică vecină cu dogmatismul sau cu naivitatea.


 


 

 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu