"CONFERINTELE  LUI  KENT,

O SUTĂ  DE  ANI  MAI  TÂRZIU..."

Lucrare iniţiată de Societatea Hahnemanniană din Normandia
şi coordonată de
Dr. Jacques PRAT

 

--  Cum a luat nastere proiectul  --
 

 


Microcosmos

(echipa de lucru)

 


 

     Primul motor puternic care a permis pornirea şi realizarea proiectului rezidă în istoria grupului. Un solid trecut de prietenii şi de dorinţă de lucru în comun existau deja de multă vreme în sânul S.H.N. După atâţia ani de muncă în consens privind studiul remediilor homeopatice, productivitatea individuală şi colectivă crescuse.

     Martine Lefebvre-Calle, printre cei mai vechi homeopaţi ai asociaţiei, a contribuit în mod amplu la aceasta. Ea ne-a ajutat în mod generos să ne structurăm ; ea ne-a permis de asemenea să ne maturizăm. Chiar dacă practicile noastre sunt diferite, nu este poate deloc întâmplător că noi ne-am pus totuşi de acord asupra acestui proiect. 

     În stilul "consumă toate rezervele fără rezervă", eu am sufocat, poate, pe unii : să-mi ierte totuşi această dinamică maratoniană.

     Marc Brunson, homeopat veterinar et editor, a luat foarte repede măsuri pentru a ne ajuta să publicăm această lucrare. O locomotivă pentru multe şi un motor inestimabil pentru noi. El deţine arta de a uni utilul cu agreabilul. Trebue să avem timp pentru toate !.

     Jean-Jacques Veillard a realizat cu talent o cercetare istorică, plasând pe Kent în epoca sa. O perspectivă complementară şi o punere în valoare deosebit de originală şi atractivă.

     Serge Bouhana a realizat o primă recitire completă şi avizată. După o misiune tehnică ingrată şi o critică sobră, concisă şi pertinentă, el a avut rolul de santinelă utilă invitându-ne să dezbatem actualizarea celor detectate.

     Jean-Marie Deschamps, complicele meu din Normandia, s-a alăturat şi el pentru a reciti foarte punctual şi riguros în totalitate prima ciornă.  A trebuit să "suporte" strigătele mele la apropierea de "potou" şi a fost prezent la opiniile furtunoase. Apropiere călduroasă, de neînlocuit !   

     Jean-Jack Tamssom, cadet normand deosebit de entuziast, a ales să reia o parte, controlând anumite capitole dificile şi verificând exactitatea paragrafelor din Organon.  "Il a mis le turbo pour l’homeo !"

     Jean-Luc Mabilon mi-a făcut plăcerea de a reciti o ultimă dată această versiune. Experienţa şi cultura sa generală homeopatică au fost atuurile sale pentru verifica astfel încât esenţialul să fie pus în valoare în acest document tehnic. Remarcile sale induc totodată o reflexie ulterioară asupra acestor conferinţe.

     Michel Zala m-a ajutat mult să valorizez ceea ce era important, prin criticile sale prieteneşti, juste şi fără concesii. El citeşte mai repede decât umbra sa şi armonia lui (Aline şi el) îi dă puterea ! Nu m-aş putea lipsi de el.

     Grupul Petroleum, sursă de satisfacţii de 10 ani, constitue rezerva mea de energie. Aprofundările şi cercetările homeopatice pe care le facem, contribue la îmbogăţirea mea. 

     Şcolile Centrului de Homeopatie din Ličge, Institutul Naţional Homeopatic Francez şi Şcoala de Homeopatie Hahnemanniană Dauphine Savoie au  dovedit interesul şi atenţia lor. Ele sunt locuri de acces privilegiat pentru încercări de acest gen. Există  bunăvoinţa de a împărtăşi acest lucru cu entuziasm.

     Eu am beneficiat de asemenea, de la debutul meu, fie prin cele scrise sau cele spuse, de experienţa lui Jacques Baur, Robert Bourgarit şi aregretatului Georges Demangeat.

     În fine, eu am progresat graţie aportului original al lui Rajan Sankaran, şi Jonathan Shore. Toţi aceşti confraţi, fiecare în felul său, mi-au întărit convingerea de a duce la bun sfârşit această cercetare.

     Am avut ocazia să-mi fac părtaşi la pasiunea mea şi confraţi nehomeopaţi. Discuţiile noastre animate şi călduroase mi-au permis să-mi structurez gândirea. Ele mi-au confirmat marele interes, pentru noi, de a accepta să fim observaţi şi deschişi în faţa unei lumi medicale diferite.

     Colette Jacques, Medic Inspector Regional al Muncii, m’a făcut să descopăr că o viziune holistică, care nu are nimic de a face cu a noastră, i-a servit ca motor în domeniul său. Ea a avut extrema amabilitate de a-mi acorda timp pentru a o privire candidă asupra lucrării. Interesul său viu şi remarcile sale au contribuit la claritatea finală. Astfel de întâlniri întăresc şi trezesc şi interesul unui alt public medical, curios şi fără prejudecăţi.

     Christophe Marguet, pediatră, medic de spital la C. H. U. din Rouen, m-a determinat adesea să definesc şi să clarific diferenele noastre cu mult mai multă precizie. Prietenia noastră n-a putut fi decât şi mai mult întărită. 

     Anne Ternon este moaşă. Încă în formare în homeopatie, ea mi-a pus întrebări, acum câţiva ani, asupra "conceptelor fundamentale" ale metodei. Acesta a fost începutul drumului meu spre Conferinţele lui Kent. 

     Christine Prat îmi sugera, atunci când eu terminam cursurile mele medicale clasice, să mă îndrept spre domeniul homeopatiei... Ea este Consilier de Orientare Psihologică. Potenţialul său fertilizator este inestimabil. 

     Către toate şi toţi, să ajungă gratitudinea mea.

Jacques Prat.

 

Notă tehnică.

     "Organon-ul" făcând obiectul mai multor versiuni succesive de traduceri, paragrafele menţionate aici sunt scoase din cea de a 5-a ediţie care seamănă a fi cea mai apropiată de textul original. Revederea acestui "monument" nu era obiectivul nostru : s-ar fi ivit un important decalaj lingvistic între lucrarea noastră asupra conferinţelor lui Kent, şi respectarea textului tradus de Hahnemann. 

     O ardoare suplimentară s-ar fi impus pentru a clarifica sau nuanţa anumite capitole din conferinţe, cu ajutorul unor situaţii clinice actuale. După discuţii, cu riscul unei apariţii prea teoretice, nu ne-a apărut oportun, în stadiul actual al ambiţiilor şi posibilităţilor noastre, de a ne lansa în această direcţie complementară. 

     Celălalt risc era de a aproba implicit, prin această cale, ansamblul de păreri ale lui Kent. Pentru asta ar trebui o critică mai discriminantă şi argumentată, şi în final o precauţie mult mai importantă. Ideea este în cap...dar trebue de asemenea să mai şi respiri, şi să profiţi poate de dezbaterea, astfel, suscitată. 

     Anumite articole (în special 10, 18, 19, 20, 21), cu toate modificările enunţate precedent, pretează la critică. Grija de a transmite totalitatea conferintelor iniţiale a fost avută în vedere în final.

     Citirea şi mai ales înţelegerea lor ar câştiga dacă ar fi discutate în grup, în special în şcolile de homeopatie.

Jacques Prat.

 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu