"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 37 

CAZURILE DIFICILE ŞI INCURABILE. PALIAŢIA.



 

     Cu toate că suntem în drept să considerăm homeopatia ca o ştiinţă foarte avansată, adevărurile sale nu sunt cu adevărat decât doar parţial cunoscute. Adevărul, în sensul absolut al termenului, râmâne ipotetic, ştiinţa aparţine omului. Când homeopatia va lăsa şi ea în urma ei, secole, tinerele generaţii care vor fi crescut sub egida ei şi în ştiinţă, observând-o şi practicând-o, vor forma succesori care-şi vor fi pus la punct cunoştinţe pe care noi nu le posedăm astăzi. Toate problemele pe care ea le pune, vor apare mai clare şi se vor ameliora pe măsura schimbului de idei şi dezvoltării armonioase a gândirii umane. Cu cât ne vom apropia mai mult unii de alţii, cu atât aceasta va fi benefică, dacă evoluţia se face intr-un acelaşi ideal de gândire. 

 

     Este cu adevărat excepţional faptul că, printre patogeneziile remediilor noastre, noi nu vom regăsi unul care să corespundă trăsăturilor caracteristice ale subiectului. Pentru a descoperi remediul într-un labirint simptomatic, debutanţii sunt forţamente obligaţi să recurgă intens la repertorii, în special în cazurile complicate. Există însă un lucru pe care ne putem baza, şi anume fizionomia morbidă a pacientului, reprezentată de totalitatea semnelor sale caracteristice şi individuale. Această fizionomie se simplifică şi devine mai puţin dificilă de înţeles pe măsură ce un remediu este prescris cu conştiinciozitate. După ce a fost urmărită toată dezvoltarea acţiunii sale, se poate prescrie un altul corespunzător imaginii restante. 

 

     În cazurile cele mai dificile, după ani de urmărire, cazul clinic  începe să piardă progresiv din ponderea imaginii complexităţii lui, ne dăm seama că simptomele, în loc să se încâlcească, apar din contră mai bine definite, mai frapante şi că ele devin mai clare şi mai lesne de înţeles. 

 

     Se întâmplă adesea, chiar lucrând conştiincios şi cu mare perseverenţă, că după ce s-au dat succesiv mai multe remedii, ameliorarea să fie doar parţială. Bolnavul încetează un timp să se mai consulte pentru a reveni după aceea. În asemenea cazuri, se poate observa că timpul a avut folosul lui, că reculul respectiv a permis să se vadă totul mai clar, să permită mai bine descoperirea simptomelor salutare şi astfel să poată face să progreseze mai rapid cazul respectiv.  Şi ceea ce este în plus, în astfel de caz, bolnavul revine cu un aer mult mai răbdător şi cooperant, element aproape mai util medicului, de această dată,decât bolnavului. Încrederea bolnavului ajută medicul să găsească remediul cel bun, mintea lui lucrează mai bine când se simte înţeles. Încrederea bolnavului stimulează şi contrubue la ascuţirea  inteligenţei sale. 

 

     În cazurile alternante sau manifestate fragmentar, prescripţia unui remediu după simptome locale sau regionale nu fac decât să mascheze lucrurile şi să întârzie vindecarea, sau chiar să agraveze bolnavul. Cu cât se prescrie,  pornind mai mult, de la simptomele locale şi regionale, cu atât scad şansele de a vindeca un bolnav. Toate prescripţiile parcelare nu fac decât să  "fixeze" starea constituţională pe pacient, adică să răpească remediului de fond posibilitatea de a degaja diateza cronică de care suferă. Singur remediul de fond va putea restabili ordinea în economia organismului. Chiar şi dacă, pentru a face aşa ceva, el va provoca manifestări furtunoase pe care medicul va trebui să le surmonteze şi să le explice pacientului. 

 

     Afecţiunile incurabile sunt, bine înţeles, cauze de îngrijorare pentru toţi medicii. Dar un homeopat trebuie să ştie că în fază terminală utilizarea de opiacee trebuie cântărită cu mare grijă. Ele anulează toate reacţiile organismului şi fac deci mai grea căutarea simptomelor caracteristice ale pacientului. Există totdeuna în materia medicală un remediu pentru alinarea suferinţelor cauzate de bolile grave şi homeopatia o poate face în toate cazurile. De fiecare dată, este vorba de imaginea momentului, cea pe care trebuie să o reţinem, şi căreia remediul trebuie să-i corespundă. Căutarea simptomelor celor mai personale este de mare miză. Dacă este încă posibil să fie descoperite, simptomele ne-patognomonice vor ghida prescripţia, pentru că ele rezultă, mai bine decât orice altceva, de la pacient-însuşi.

 

     Tratamentele intempestive, de fapt inutile şi regretabile, cele pentru "a face totuşi ceva" la patul muribundului,  produc destule frământări şi chinuri. Este vorba de a aduce pacea şi serenitatea, ceea ce pot să facă remediile homeopatice judicios prescrise. Eutanasia artificială este condamnată de lege. Homeopatia poate procura, chiar înainte de moarte, o reală pace şi linişte. 

 

     Niciun medic n-ar dori să folosească un narcotic dacă ar cunoaşte o metodă mai bună şi un remediu care să prezinte aceleaşi avantaje fără a avea în schimb vre-un inconvenient. Chiar în ultimele momente de viaţă, să nu se evite  manifestarea întregii abilităţi profesionale de care se poate da dovadă, pentru a aduce calmul sufletului şi corpului prin mijloacele noastre terapeutice, fără a ne îndepărta deloc de la litera de lege a homeopatiei. 

 


- SFÂRŞIT -


Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu, Dr. Anca Ţicu