ß inapoi Redactari

     inapoi partea I-a

-------------------  partea  II -----------------------

 

PRIMA SI CEA DE A DOUA PRESCRIPTIE.

PRONOSTIC. LEGEA LUI HERING.

LEGEA CORESPONDENTEI ORGANELOR, A LUI KENT.

LEGEA SERIILOR, A LUI KENT. TABEL SINOPTIC.

 

de Dr. Robert Séror, d'Oloron Sainte Marie.

 

(Articol apărut în l’Homéopathie Française în 1971, N° 4, pagini 211 - 248.

El a fost actualizat de autor in februarie 1999 pentru " Homéopathe International.")

 

http://www.homeoint.org/seror/articles/lois.htm

----------------------------------------------------------------------------------

Traducere în limba română și procesare:  Dr. Ioan TELEIANU

 

 

 

 

IV. CEL DE AL DOILEA  REMEDIU

 

 

Experiența ne arată că pe măsură ce faci progrese nu mai ajungi “cu ușurinț㔠la cel de al doilea remediu.

Aceasta provine de la faptul simplu, după care e penibil și dureros să abandonezi un remediu de care bolnavul a beneficiat atât de mult.  

 

De asemenea, chiar dacă tabloul simptomatic se modifică, nu trebuie să prescriem al doilea remediu, sub rezerva, totuși, ca starea generală a bolnavului să fie excelentă; dece ? pentru că noile simptome sunt sigur simptome vechi care revin, dar pe care pacientul le-a uitat. Ce facem ? Prescriem din nou primul remediu și așteptăm.  

 

Destul de des, noile simptome (în realitate vechile simptome) vor dispare sub acțiunea acestei terapeutici, chiar dacă nu este dictată de similitudine. Din contră, dacă această manieră de a acționa se soldează cu un eșec, cel de al doilea remediu se va impune.    

 

Pentru a stabili o alegere, al cărei corolar se dorește a fi eficacacitatea, trebuie să ne sprijinim prescripția pe legile tehnice și tactice următoare :   

 

     1° Ultimul simptom apărut servește de ghid pentru căutarea remediului

          următor (Boenninghausen, Hering, Kent).

     2° Al doilea remediu va trebui să fie un complementar al primului sau în orice

          caz să-l poată urma  bine (Hering, Kent).

 

Dacă vreți acest lucru, să încercăm împreună să demontăm literalmente rotițele acestui mecanism de precizie și să degajăm aspectele sintetice și practice, în așa fel încât să le facem să funcționeze zilnic.  

 

Practic, o analiză repertorială, făcută cu inteligență și cu un anume spirit de finețe, nu oferă raționamentului nostru un singur remediu, ci trei sau patru, dintre care homeopatul valabil și calificat, are de ales. 

 

Această alegere nu trebuie să fie cantitativă ci calitativă. Acest lucru este foarte important, pentru că unii gândesc că o mașină electronică bine “alimentat㔠ar putea face acest lucru cu precizie și fără greșeli.

 

Este necesar, în plus, de a avea nu numai o cunoaștere intuitivă a materiei medicale ci în mod egal și o cunoaștere livrească. Adesea pentru a selecționa remediul final cel bun, este necesar să parcurgem cu atenție mai multe materii medicale complete, cum am mai amintit  (J.H. Clarke, T.F. Allen, sau încă Materia medicală comparată a lui Gross, sau cea a lui Pierce ).

 

Deci, prima analiză repertorială ne propune remediile A, B, C, D, și, pentru motivele pe care le vom enumera, noi alegem remediul A. 

 

Acest remediu, prescris după toate legile artei, ale tehnicii, și mai ales ale tacticii, duce să zicem la dispariția migrenelor oftalmice, pentru care a venit bolnavul la consultație.   

 

Dar iată că puțin timp după aceea, apar gastralgii, cu un orar particular, și de asemenea cu modalități.

 

Prescripția repetată de A., variind dinamizările, nu provoacă deloc modificarea acestui ultim simptom, este vorba deci de un nou simptom (N.S.), pentru care noi trebuie să prescriem un alt remediu decât A.  

 

Noul remediu trebuie, pentru a fi valabil, să prezinte două caracteristici esențiale:

 

Să posede net (cel puțin intr-un grad mediu) în sânul patogeneziei sale, gastralgiile în cauză, dar în mod egal și restul tabloului simptomatic, de la care s-a plecat când s-a prescris remediul A.  

 

El va trebui, deci, de aceea, să prezinte un raport de complementaritate cu remediul A. sau, cel puțin, să-l poată urma bine.    

 

Dar unde să găsim acest remediu ?

 

Esențial, printre celelalte trei, pe care noi le-am respins la prima noastră analiză repertorială (B, C, D). Repertoriul ne va sugera :

 

Gastralgii : b, c, D.   

 

Pe un alt plan, al scrierilor consacrate  “remediilor complementare” și respectiv, “remediilor care urmează bine” , se va obiectiviza problema, astfel : 

    

Remediu

 

Complementar al remediului A

Urmează bine remediul  A

A

b

c

 

Deci, D va fi eliminat cu toate că are grad mai puternic, deoarece el nu este nici complementar nici un bun succesor al remediului A.

 

Va trebui să ne decidem între b și c.  

 

Probabil vom alege, să zicem, remediul c. pentru că simptomul gastralgie este de notat în patogenezia sa.

 

Așadar, cea de a doua prescripție va fi remediul c.

 

Această manieră de a proceda pune în lumină absoluta necesitate a analizei repertoriale în practică, în cazurile cronice, serioase, grave și dificile.

 

Ar putea, oare, fi urmărit științific bolnavul, într-o altă manieră ?   Dece nu lăsăm lucrurile să meargă, “din aproape în aproape”, “cum or da bobii”, sau “să mai vedem ce se mai întâmplă”, fără un demers metodic și serios ca cel descris mai sus ?  Nu știm cum am putea insista mai mult asupra utilității repertoriului, cel care ne furnizează valorizarea fiecărui simptom, permițându-ne astfel o apreciere calitativă a valorii remediului.

 

În practica zilnică, problema care se pune este următoarea :  

 

 

Unde găsim tabele cu complementaritățile dintre remedii ?

 

În franceză, nu prea există, sau, cel puțin cele care ni se propun, sunt incomplete.  Trebuie deci, odată în plus, să ne îndreptăm către autorii de limbă engleză și germană care folosesc fructuos această noțiune de complementaritate, de peste un secol. 

 

De la început am putea spune că aceste diverse tabele cu complementarități sunt de valoare inegală ; ele variază destul de mult de la un autor la altul, în funcție de momentul compunerii lor.   

 

Cele mai vechi sunt cele ale lui Knerr și ale lui Boenninghausen, în timp ce cele mai recente aparțin lui R. Gibson-Miller și J.H. Clarke.

 

Există desigur și altele, dar trebuie să ne limităm la ceea ce este esențial și mai important. În acestă privință, iată autorii și menționarea din bibliografie a lucrărilor foarte serioase și extrem de bine dezvoltate, din acest domeniu :

 

            Carl Von Boenninghausen (15).

            John Henry Clarke (16).

            Robert Gibson-Miller (17).

            Calvin Knerr (18).

 

Să analizăm pe scurt fiecare din aceste lucrări.

 

     Afinitățile terapeutice ale lui Boenninghausen.

 

Este lucrarea pe care o recomandă Kent spre utilizare (Lesser writings - Kent, pagina 424).

Cunoașterea acesteia este absolut necesară, pentru că fiecare dintre noi poate constata că remediile care figurează acolo sunt valorizate în trei clase, permițâmd astfel o ierarhizare.

  

      Gradul cel mai slab de afinitate este scris (clarendon) : Acon., Anac., etc.

      Al doilea grad este în italic : totdeauna verificat și confirmat prin experiență.

      În fine, gradul cel mai înalt este în  ANTIC.

 

Însă, nici complementarele nici remediile antidot nu sunt clar menționate și, în plus, lipsesc numeroase remedii.

 

Această omisiune este voluntară, întrucât Boenninghausen n-a vrut să rețină, în această lucrare importantă, decât remediile de care era sigur.  

 

Trebuie deci să le utilizăm, alături de lucrarea lui Robert Gibson-Miller, căci aceste două tabele de afinități sunt, după părerea mea, cele mai ușor de cercetat și manipulat. 

 

     Afinitățile terapeutice ale lui de John Henry Clarke.

 

Le puteți găsi în capitolul IV al repertoriului clinic.   

 

Iată traducerea unei mici note de Clarke, chiar la începutul lucrării sale, explicând ceea ce a intentat el să realizeze:

 

" ... (Pagina 201) : Această pagină a repertoriului ne dă, sub forma de tabel, principalele afinități clinice ale tuturor remediilor din Materia Medicală, cel puțin în privința celor care sunt cunoscute.

 

Titlurile coloanelor acestui tabel sunt următoarele (în ordine):  

   Remedii  complementare.

   Remedii care urmează bine (de continuitate)

   Remediul este urmat de.

   Remedii incompatibile.

   Remedii antidot.

   Remediul este antidotat de.

   Durata de acțiune a remediului.

 

Termenul “compatibil” este general : el include remediile din primele trei coloane, adic㠓remediile complementare”, cele “care urmează bine” (de continuitate n.t.), și cea de a treia coloan㠓remediu bine urmat de...” , dar coloana “remedii incompatibile” este inclusă aici în mod implicit, pentru că anumite remedii au fost notate drept compatibile cu altele, fără vreo calificare suplimentară.”   

 

Din păcate, acest tabel are o lipsă : remediile nu sunt valorizate ; prezentarea tipografică este aceeași pentru toate remediile ; din contră, este interesant de a nota că Clarke semnalează, între paranteze, în cursul cărei circumstanțe clinice remediul este compatibil, incompatibil sau antidot.

 

Astfel, să luăm un exemplu :

 

Clarke ne semnalează că Allium cepa este antidotat de :

  • Arnica, în odontalgie,
  • Chamomilla, în cursul durerilor abdominale,
  • Nux vomica, în privința corizei care apare în luna august,
  • Thuya, pentru halenă neplăcută, ca și în diareea secundară consumului excesiv de ceapă,
  • Veratrum album, în colicile însoțite de melancolie. 

 

După această scurtă relatare, înțelegem mai bine interesul practic considerabil al lucrării lui  J.H. Clarke.

 

     Afinitățile terapeutice ale lui R. Gibson-Miller.

 

Lucrarea acestui mare homeopat care a fost R. Gibson-Miller are meritul de a fi clară și simplă ceea ce este enorm ; dar, pentru a fi clară, au fost necesare simplificări, iar de aici : 

 

  • absența valorizării remediilor ;
  • omiterea, probabil voluntară, a numeroase remedii.

 

Lucrarea comportă șase coloane, a căror enumerare este următoarea :   

      1.Remediul.

      2.Remediile sale complementare.

      3.Remediile care îl urmează bine.

      4.Remediile incompatibile cu acest remediu.

      5.Remediile care antidotează acest remediu.

      6.Durata de acțiune a remediului.

 

Această mică lucrare este practică, dar adesea este necesar să fie consultată în combinație cu lucrarea lui Boenninghausen.

 

Ideală ar fi o lucrare de ansamblu cu tabele de afinități terapeutice care să cuprindă laolaltă, de o manieră intimă, intricarea datelor din lucrările lui Clarke, Boenninghausen, R. Gibson Miller și  Knerr.

 

Nota autorului, dr. Séror:

Actualizare în 1999: acest lucru eu l-am făcut pentru 224 remedii, din Boger și rezultatele pot fi văzute pe  Homéopathe International.

 

 

     Afinitățile terapeutice de C. Knerr.

 

Secțiunea 48 a volumului II al repertoriului lui Knerr este consacrată afinităților terapeutice. 

C. Knerr fiind ginerele lui C. Hering, repertoriul său a plecat de la “Ghidul Simptomelor” socrului său. Remediile au fost valorizate în trei grade și fiecare studiu de remediu este extrem de complet.

 

Knerr distinge :

 

   Antidoturi : remedii ce antidotează efectele masive sau moleculare chimice în cursul

      otrăvirilor (intoxicațiilor) ; sau încă, consecințele cronice ocazionate de folosirea

      drogului respectiv.

 

   Colaterale : relațiile care există între remediile aceleiași familii botanice sau chimice.

 

   Compatibile : remedii ce urmează bine unele după altele.

       

   Complementare : remedii care termină lucrul început de un alt remediu.

 

   Incompatibile : remedii care urmează rău unui anume remediu, sau încă, a cărui

      acțiune este incompatibilă cu cea a unui remediu dat;

  

   Similare : remedii sugerate prin comparație, pe baza similarității lor cu un

       remediu dat; de obicei compatibile, mai ales dacă nu se aseamănă prea

       mult, ca de exemplu Ignatia et Nux vomica.  

 

Lucrarea lui Kneer este prea particularizată, prea individualizată; riscă să conducă la erori, ne având deloc acea claritate pe care o găsim la lucrările lui Boenninghausen și R. Gibson-Miller. Ea este cu toate acestea utilă pentru chestiunile de detaliu. 

 

Astfel se termină acest capitol atât de important al legilor tactice și tehnice care conduc la alegerea remediului Simillimum și, eventual, la cea de a doua prescripție, fără a uita pronosticul de curabilitate pe care trebuie să-l formuleze orice homeopat aflat în fața unui pacient. 

 

 

 top

 

 

Tabel sinoptic rezumând întregul articol

 

 

 

Eventualități:

 

 

Deducție / Pronostic:

 

Linie de Conduită practică:

 

I. Absență de reactivitate.

Carbo v., Lauro., Moschus,

Opium, Sulph., Nozode.

Apoi din nou, prescripția de simillimum.

II. Bolnavul face o patogenezie cu orice remediu administrat.

Teren hipersensibil

Asar., Cham., Coff., Chin., Ign., Nux v., Puls., Teucr., Val., apoi din nou simillimum (Tub.)

 

III. Niciun răspuns după absorbția acelui simillimum.

1. Remediul nu este simillimum.

Reluarea observației

Idem

 

2. Ignorarea simptomului etiologic.

Întrebări în acest sens

Idem

3. Persistența unei

“causa occasionalis”.

Căutarea și suprimarea ei.

Idem

 

4. Baraje medicamentoase sau

infecțioase.

 

Prescrierea lor în diluții dinamizate apoi trecerea din nou la remediul simillimum.

Idem

5. Tare ereditare

Prescrierea nosodelor respective (Med. Psor., Tub., Syph., Carc., Lyss., Pyr.).

Idem

6. Absența reactivității

Vedeți mai sus

Idem

7. Abuz de produse toxice sau alimentare.

Corecție dietetică (vezi lucrările

Dr.Carton și elevului, Schemmler).

Idem

8. Abuz de remedii alopatice, polipragmazie.

Ars., Camp., Cham., Hep., Hydr., Kali-i., Nat-m., Nux v., Nit-ac., Puls., Sulph., (Boger).

Idem

9. Remediu incorect preparat

Schimbarea sursei de preparare

 

Idem

10. Remediu incorect manevrat.

Sfătuirea atentă a pacientului

 

Idem

11. Dinamizare incorectă

Corecție, prescriind prea înaltă sau prea joasă.

Idem

12. Remedii cu acțiune lungă.

 

Așteptare cel puțin 8 săptămâni de la prescripția de policreste cronice.

IV. Agravare scurtă urmată de ameliorare rapidă.

1. O ameliorare “bun㔠trebuie să dureze cel puțin 4 - 8 săptămâni.

SL. (Sacharrum lactis)

Agravare lungă urmată de ameliorare lentă.

2. Bine. Dar rezerva vitală a bolnavului este mediocră

A nu se repeta pres des simillimum-ul și a se folosi dinamizări mijlocii.

Agravare lungă urmată de un declin al stării generale.

3. Bolnav nevindecabil, incurabil.

Se prescriu remedii paliative, cu acțiune scurtă, in dinamizări mijlocii sau joase.

Agravare scurtă sau lungă urmată de o ameliorare puțin durabilă.

4. a) Remediul prescris este un

paliativ.

 

4. b) Remediul prescris este cel

simillimum, dar bolnavul este nevindecabil.

Reluarea observației

 

 

Remedii paliative

 

Agravare urmată de o reîntoarcere a unor vechi simptome.

5. Bine

SL. Dar dacă vechiul simptom

persistă (se așteaptă cel puțin 4 săptămâni) :

a. repetăm simillimum ;

b. dacă nu apare niciun reultat, se trece la al 2-lea remediu.

V. Ameliorare urmată de o agravare

 

Ameliorare urmată de o

ameliorare dar direcția nu este cea bună.

1.Remediul prescris este un paliativ.

 

2.Remediul prescris este chiar          simillimum ; dar bolnavul este nevindecabil .

Remediul a fost prescris pe baza unor simptome locale, ceea ce echivalează cu o supresiune.

Se reia observația cazului.

 

 

Să se prescrie remedii mici, cu acțiune scurtă și puțin profunde.

 

1. Antidotare.

2. Reluarea cazului .

VI. Apariția unui nou simptom.

1.Fiecare prescripție este

urmată de o: ameliorare + apariția unui nou simptom,

de unde un nou remediu și așa

 

mai departe, în timp ce starea generală este în declin ;

 

nevindecabil.

 

2.Noul simptom servește de

ghid pentru cea de a 2-a prescripție

 

Paliație

 

Paliație

 

 

Paliatie

 

 

Paliație...

 

Cel de al 2-lea remediu : trebuie să fie complementar celui dintâi sau să-l urmeze bine.

 top

                                                       

 

BIBLIOGRAFIE

   Prescurtări folosite în bibliografie

                        JAIH. Journal of the American Institute of Homœopathy.

                        BS-NHF. Bulletin du Syndicat National des Homœopathes Français.

                        CGHL. Cahiers du Groupement Hahnemannien de Lyon.

                        LS. The Layman speaks.

                        HF. L’Homéopathie Française.

 

      1.Docteur P. Sankaran. Quand le remède indiqué échoue. Journal of the American Institute  of Homeopathy. 1966. N° 11/12, pages 344 à 351.

 

      2.Docteur F. K. Bellokossy. Quelques critères de l'amélioration homœopathique. Journal of  the American Institute of Homeopathy. 1966. N° 7/8, pages 212 à 216.

 

      3.Docteur Robert Gibson-Miller. Condensé théorique et pratique d'Homœopathie pure.  BSNHF. 1967. N° 1, pages 38 à 56 ; N° 2, pages 40 à 48 (traduction française intégrale).  Cette traduction se trouve sur le site H.I.

 

      4.Professeur James Tyler Kent. Conférences de philosophie homéopathique. Sett Dey et  Cie, éditeurs. Calcutta,    Chapitre XXXIV. L'aggravation homéopathique.   Chapitre XXXVI. La 2 ème prescription.   Chapitre XXXVII. Les cas difficiles et incurables. Thérapeutique palliative.

 

      5.Professeur James Tyler Kent. Lesser writings. Erhart and Karl. Chicago. 1926.

 

      6.Docteur Stuart Close. L'esprit de l'homœopathie. Conférences et Essais de philosophie  homéopathique. Réédition par Haren et Brother. Calcutta.

 

      7.Docteur Margaret Tyler. Portraits de remèdes homœopathiques. The Homœopathy  publishing company, éditeurs. 1952.

 

      8.Docteur Pierre Schmidt. Loi de guérison ou loi d’Hering. CGHL. Série 4. N° 1, 2, 3,

pages  30 à 43.

 

      9.Docteur Casez. Réflexions sur l'unicisme en homœopathie. CGHL. Série 4. N° 1, 2, 3,

pages 96 et 56 à 64. Cinq cas illustrant les lois d’Hering.

 

     10.Docteur Jacques Baur. Cas chronique avec commentaires. C.G.H.L. Série 4. N° 1, 2, 3, 

pages 53 à 55.

 

     11.Professeur Antoine Porot. Manuel alphabétique de psychiatrie, 3 ème édition,

pages 460 à  463.

 

     12.Docteur Buhler. Le corps, instrument de l'âme. Présentation du Docteur Foucriet.

Éditions  Triades.

 

     13.Docteur P. Sankaran. Quand le remède indiqué n'agit pas. LS. 1967- N° 2,

pages 53 à 61.

 

     14.Docteur Robert Séror. Antécédents et barrages occasionnels. HF., 1966, N° 1,

pages 21 à  311.

 

     15.Baron Carl Boenninghausen. Affinités thérapeutiques, in Lesser writings. Pages 335 à 341. 

Sett Dey & Co, éditeurs. Calcutta, édition indienne.

 

     16.Docteur John Henry Clarke. Affinités thérapeutiques. Pages 202 à 321, in Répertoire  clinique.

Haren and Brother, éditeurs. Calcutta.

 

     17.Docteur Robert Gibson-Miller. Affinités thérapeutiques, in Répertoire de Kent, édition  indienne. Pages 1437 à 1455.

 

     18.Docteur Calvin B. Knerr. Affinités thérapeutiques. Section 48, in Répertoire. Tome II.  Pages 1697 à 1722. Bhattacharyya and Co. Calcutta. 1936.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                                 ß  inapoi partea I-a

top

 

ßinapoi Redactari