EVOLUȚIA  POSOLOGIEI  HAHNEMANNIENE

 

 

     Geniul lui Hahnemann  privește nu numai conceptul de abordare analogică în medicină, cel care a definit o terapeutică coerentă și mai ales eficace, terapeutica homeopatică, ci și pe cel al preparării și folosirii unor medicamente speciale, remediile homeopatice, respectând anumite principii proprii numai homeopatiei, cele ce permit energizarea sau/și informatizarea acestora prin diluție și dinamizare. In acest fel homeopatia a oferit științei, în mare devans istoric, noțiunea de infinitesimalitate aplicată în biologie, care pare a deveni cheia de boltă a fizicii noului mileniu.

 

     In prefața primei ediții a Organonului,din 1810, Hahnemann avea să scrie :

„În cursul cercetărilor mele, eu am descoperit drumul adevărului.”

     Apoi, la apariția Bolilor cronice, în 1828, scria : 

„Să găsesc cauza care face ca toate medicamentele cunoscute de homeopatie să nu mai asigure deloc o vindecare veritabilă în aceste boli, și să ajung, dacă ar putea fi posibil, la puncte de vedere mai exacte asupra adevăratei naturi a acestor mii de afecțiuni care rezistă la tratament, cu tot adevărul de neclintit al legii homeopatice, aceasta este problema extrem de serioasă de care eu m-am ocupat zi și noapte încă din anii 1816 și 1817.”

     Este clar că dezvoltarea doctrinei homeopatice, de la începuturi și până astăzi, n-a fost consecința unei dorințe în van de speculații intelectuale. Ea este fondată pe observații și cercetări iar dificultățile de aplicare în anumite cazuri concrete, inclusiv analiza eșecurilor, au constituit pârghiile care au putut-o propulsa spre adevăr.

 

     De la început trebuie să ne aducem aminte că Hahnemann avea o pregătire ireproșabilă în domeniul chimiei și farmacologiei. Era vorba de vocația sau înclinația sa general valabilă către nou manifestată și în acest domeniu, alimentată de acea încrâncenată dorință de a răzbuna metodele desuete de tratament ale timpului său. Nu întâmplător el s-a afirmat prin descoperirea efectului anti-sifilitic al mercurului, preparând și punând la dispoziția alopatiei celebrul Mercurius solubilis, preparat de el. Mai apoi, în efervescenta sa preocupare de a studia efectele remediilor homeopatice, preparate și experimentate cu minuțiozitate tot de el, modificându-le concentrațiile și potențele, știm bine că și-a atras adversiunea din partea unor farmaciști care l-au reclamat oficialităților, fiind nevoit chiar să părăsească unul din orașele de reședință din cauza opresiunii la care era supus tot mai mult.

 

     In cele ce urmează vom face un tur de orizont asupra modului cum a evoluat, în perioada vieții marelui Hahnemann, problema preparării remediilor homeopatice, domeniu denumit farmacopraxie. Aceasta ne va permite să înțelegem mai bine chiar aspectele de doctrină, fiind știut faptul că, în homeopatie, clinica și terapeutica sunt inseparabile, formând un monolit.

 

     La începuturile aplicării legii similitudinii, Hahnemann a recurs la doze substanțiale, foarte apropiate de posologia clasică a microdozelor ce se foloseau deja în timpul său. Acestea însă, produceau agravări medicamentoase care l-au obligat să recurgă la diferite cercetări. Astfel, în 1797, în Jurnalul lui Hufeland, el prezintă cazul unui tipograf care avea colici abdominale, căruia i-a prescris Veratrum album pulvis, în doză de 0,25 g. pe zi. Pacientul, vrând să grăbească efectul, a dublat doza, ceea ce a dus la o agravare extrem de violentă care a durat trei zile, urmată, e drept, de o vindecare ireproșabilă.

     Din cercetarea documentelor vremii rezultă că Hahnemann n-a recurs imediat la modificări ale poziției sale în acest domeniu. Abia după trei ani apar primele semne vizibile de frământare și regândire a modalităților posologice tradiționale pe care le folosea la debutul activității sale homeopatice.

     În perioada anilor 1801 – 1803, cercetarea unor registre, în care erau notate tratamente efectuate de Hahnemann, demonstrază totuși tendința de diferențiere a dozelor în funcție de remediile folosite :  de ex. Chamomilla în doza de 1/3.840.000, Pulsatilla 2/400.000, Ignatia 3/2.000, etc.

     Prescripția de microdoze este deci evidentă dar fără a exista o coerență sau o metodă de preparare anume stabilită.

     Hahnemann multiplica, după tatonări și rezultate clinice, efortul de a ordona datele terapeutice, rămânând ferm atașat de principiul similitudinii simptomelor și de administrarea unui singu remediu dar nu avea încă idei clare asupra posologiei .

     Totuși, începând cu anul 1801, el abandonează posologia masivă clasică iar într-un articol mărunt asupra prevenirii scarlatinei, poate fi găsit descris un mod de preparare prin diluții succesive de 1/300 pentru Belladonna, 1/500 pentru Opium, pe care Hahnemann le-a prescris apoi în apă sau bere.

     Desigur, cercetările posologice ale lui Hahnemann erau legate de constatarea sistematică de agravări după absorbția medicamentului homeopatic. Era firesc ca în urma agravărilor respective să se reducă progresiv dozele active.

     În 1806, publicația “La medecine de l’Experience” aduce mărturia unei prime tentative de sinteză și rezumă rezultatele experiențelor sale, expunând ideile sale privind o nouă posologie (4).

            “…Dacă după ce s-a ales remediul pozitiv, dacă in același timp s-a recurs la doza convenabilă , și doze  de o incredibilă  micime sunt suficiente pentru tratamentele curative, medicamentul determină, în orele  ce urmează după luarea primei doze, o agravare (….). In asemenea cazuri, prima doză este suficientă, în mod obișnuit, pentru a vindeca o boală acută”.

O altă referință:

“Dacă o oarecum mică doză de tinctură de Opium este capabilă de a face să dispară intr-o oarecare măsură o somnolență, contra naturii, a suta parte, a mia parte chiar, din această doză, ajunge aproape totdeauna, să atingă același scop, și doza ar putea fi in continuare mult atenuată fără ca cea  mai minimă (cantitate) posibilă să-și înceteze efectele curative obținute cu prima doză”.

 

     În prima ediție a Organon-ului apărută în 1810, Hahnemann insistă, în paragrafele 237 și următoarele, asupra necesității de a evita dozele tari care provoacă agravări inutile și recomandă, în paragraful 240, de “a alege doza cea mai convenabilă a remediului indicat, respectiv o doză susceptibilă de a nu trezi cel mai mic grad de agravare a bolii”.

     Ceva mai târziu, în 1814, Hahnemann avea să indice cu precizie o tehnică anume de preparare, în studiul său asupra tratamentului tifosului sau febrei tifoide (6).

Iată textual ce scrie:

            Luăm o drahmă de rădăcină pulverizată de Bryonia pe care o agităm în 10 drahme de alcool, și o lăsăm în repaos 6 ore, ca să se extragă toate produsele medicinale active. În acest timp pregătim o serie de 12 flacoane în care turnăm câte 6 drahme de alcool din cel mai pur și mai puternic posibil, a căror mărime să nu permită o umplere totală, pe care le numerotăm. În flaconul nr.1 vom introduce o picătură din tinctura preparată precedent și o scuturăm puternic timp de 3 minute. Apoi, din flaconul nr.1 prelevăm o picătură pe care o introducem în flaconul nr.2, scuturănd-o în aceiași manieră….apoi  la fel cu celelalte până la flaconul nr.12. Acest ultim flacon, nr.12, este cel care conține tinctura de Bryonia în diluție convenabilă.”

     În acest caz gradul de diluție de la un flacon la următorul era, aproximativ, de 1/1.000.

 

     În sfârșit, în anul 1816, când a apărut volumul 2 al Materiei Medicale Pure, găsim referința istorică decisivă, a lui Hahnemann, cu privire la o posologie precisă, în urma cunoștințelor acumulate în cercetare și în practica sa homeopatică. Această referire este menționată mai întâi în prelegomene, apoi în capitolul asupra Arsenicului alb, Hahnemann descriind pentru prima dată un mod de preparare a remediilor prin diluții succesive de 1/100. Mai mult, la fiecare din medicamentele descrise în Materia Medicală, vom găsi indicații posologice precise. (7). Iar în anul 1819, anul de apariție a celei de a doua ediții a Organon-ului, în paragraful 300, găsim precizarea fundamentală și anume că homeopaticitatea remediului nu este suficientă; mai trebuie ca el să fie prescris în cantitate corectă. In paragraful 302 se precizează în continuare o altă constatare esențială și anume că acțiunea este cu atât mai blândă cu cât doza este mai mică.

 

     In cel de al 6-lea volum al Materiei Medicale Pure, apărut în 1821, Hahnemann folosește expresia „ cea mai mică parte dintr-o picătură”. Este o mențiune care denotă un fapt nou și anume că în acea perioadă Hahnemann adoptase folosirea globulelor de zahăr, care permiteau administrarea mai comodă a fracțiunilor unei picături. Ajungem astfel la un nume de referință în problematica posologiei, știut fiind faptul că primul care a inventat această modalitate de a conserva remediile homeopatice, în mici tubulețe de sticlă conținând globule de zahăr, impregnate în câteva picături de soluție alcoolică, a fost Korsakoff. Hahnemann a întâmpinat elogios noul procedeu al lui Korsakoff, după apariția comunicării acestuia în presa vremii, spunând că acest nou procedeu merită toată gratitudinea homeopaților.

     Odată cu apariția celei de a 4-a ediții a Organon-ului, în 1829, printr-o notă la paragraful 283, Hahnemann menționează globulele de zahăr ca vehicol al medicamentului homeopatic, o globulă conținând a 300-a parte dintr-o picătură.

     Cam în această perioadă au fost folosite diferitele grade de diluții, de la tinctura mamă până la cea de a 30-a centesimală, ajungându-se la o modalitate de preparare ideală și statuându-se o posologie pe principii stabile.

     În 1833, in cea de a 5-a ediție a Organon-ului, la paragrafele 270-271, el prezintă cea de a 30-a dinamizare ca doză standard pentru majoritatea remediilor, ceea ce nu-l împiedică însă să semnaleze într-o notă la paragraful 287 acțiunea dilutiilor 60, 150, 300 și „...dincolo de acestea...”. o posologie pe principii stabile.

 

 

     Dr.Benoit Mure, contemporan cu Hahnemann, referindu-se la practica homeopatică a acestei epoci, mărturisea că:

„...Hahnemann, prin anii 1831 și 1832, folosise diluții incă mult mai înalte (decât cea de a 30 centesimală) și i-a sfătuit și pe elevii săi să le folosească”.

     Tot în acest timp există mențiuni cu privire la încercările de administrare a remediilor prin inhalare (paragraful 283 în ed.4-a și 288 în ed.5-a a Organonului. Într-o scrisoare a lui Hahnemann, datată 21 august 1834, el scrie:

„În cazurile de diaree, de vomismente și dizenterie care se prezintă aici, eu n-aș fi putut face nimic fără Mercurius corrosivus 30  în inhalație.”

 

     Până în ultimii ani ai vieții sale Hahnemann a continuat cercetările sale în domeniul posologiei. Același Benoit Mure, în lucrarea : „Doctrine de l’Ecole de Rio de Janeiro”, apărută la Paris în 1848, scria: 

„Dizolvarea unei granule într-o mică cantitate de apă părea multor persoane mai indicată pentru că producea efectele fără perturbări. Era un mijloc familiar lui Hahnemann în ultimii ani ai vieții, când folosirea medicamentelor preparate printr-o mașină, ca și cele dinamizate prin 300 de sucusiuni aveau nevoie de un corectiv, să recurgă la dizolvarea unei singure granule într-o lingură de apă pe care o turna într-un pahar, din care lua tot o mică cantitate pe care o turna într-un al doilea pahar, și din acesta chiar și în al 3-lea, din care se administra doar o mică parte..”

 

     Agravarea medicinală, ce nu trebuie confundată cu apariția de noi simptome, a fost coșmarul lui Hahnemann și el n-a încetat să se preocupe toată viața de a ajunge la diluții din ce în ce mai mari pentru a reduce manifestările perturbatoare. Se știe că în ultimii ani ai vieții el a lucrat la perfectarea unei posologii noi, pe care a descris-o cu minuțiozitate în manuscrisul celei de a 6-a ediții ale Organon-ului, ce avea din păcate să vadă lumina tiparului abia după 80 de ani de la moartea sa (1921); este vorba de diluțiile LM, gradul de atenuare de la un grad la altul fiind de 1/50.000.

 

     Să ne referim acum și la procesul de dinamizare a remediilor.

     La început, tehnicile de preparare a remediilor foloseau triturarea și sucusiunile pentru a asigura amestecul cât mai intim al diluțiilor respective, principalul obiectiv fiind reducerea de volum a dozelor.

     Curând Hahnemann avea să constate că aceste procedee de preparare modificau în mod semnificativ chiar proprietățile farmacodinamice ale substanșei inițiale. Nu mai era vorba de acum numai de amestecul simplu ci de o dezvoltare a forțelor vindecătoare, de o dinamizare a substanței respective. Substanța devenea un remediu cu potențial crescut.

     Unele lucruri se legau cu constatările sale mai vechi. În 1806 găsim un citat care spune:

            „ O aceeași doză de medicament care era suficientă pentru a procura o vindecare, repetată numai atunci când substanța a încetat să mai acționeze, exercită o influență de zece ori mai puternică dacă o fracționăm în părți mai mici date la intervale scurte, pe perioada cât durează acțiunea medicamentului.”.

     Dar nu numai fracționarea ci și intima sa repartiție în substanța vehiculantă joacă un rol important, așa cum se precizează în prima ediție, din 1810, a Organon-ului, la paragraful 251:

            „Un amestec intim a unei singure picături de tinctură intr-o livră de apă puternic scuturată, din care se dă o doză de două oncii din două în doup ore va produce un efect de patru ori mai mare decât atunci când se dau toate cele 8 picături de-odată.”

     Este și motivul pentru care Hahnemann recomanda ca după priza remediului pacientul să nu bea apă, considerând că aceasta ar mări suprafața activă a acestuia și deci puterea sa medicinală.

     Experimentele legate de prepararea medicamentelor homeopatice au pornit desigur de la constatarea repetatelor agravări care apăreau în mod obișnuit după remedii, dar aceste agravări nu dispăreau nici după ce s-a recurs la atenuări succesive și dinamizări. Mai mult, pe parcurs, agravarea devenea în ochii lui Hahnemann chiar un criteriu al acțiunii remediului, așa cum  se precizează în paragraful 304 din cea de a 2-a ediție a Organon-ului :

            „Doza cea mai mică nu este niciodată prea mică dacă ea poate produce, imediat după ce este administrată, simptome asemănătoare bolii dar puțin mai puternice decât cele ale bolii naturale (agravare homeopatică).”(1819)

     De aceea Hahnemann va rămâne în cumpănă între aceptarea unei agravări terapeutice legată de o posologie prea puternică și a celei ce apărea în urma unui exces de dinamizare.

     Aceasta din urmă l-a determinat să prefere forma de administrare prin granule, pentru că simpla manipulare a formelor fluide putea dinamiza remediul în mod nedorit. În anul 1825, într-un articol adresat cercetătorilor din domeniu, el vorbește de primejdia pe care o are cea de a 15-a diluție de Drosera, sucusionată de 20 ori, cu fiecare treaptă, și sfătuiește ca prepararea acestui remediu să se reducă la numai două sucusiuni, pentru fiecare nivel de diluare. El sfătuia să se evite exaltarea prin sucusiune exagerată a virtuților medicinale, pentru că, prin acest mijloc, „o picătură de Drosera la a 30-a scară de diluție, dinamizată la fiecare treaptă de câte 20 de ori, poate pune în pericol viața unui copil atins de tuse convulsivă”.

 

     În 1828, în introducerea lucrării „Bolile cronice” el scrie:

            „ Schimbarea pe care o produce în organism o triturație prelungită cu ajutorul unei pulberi nemedicamentoase, sau cu ajutorul unei indelungi agitații cu un lichid la fel de nemedicamentos, este atât de considerabilă încât parcă ține de un miracol iar homeopatia ar trebui să fie vanitoasă de a fi descoperit-o.”

     În anul 1830, la capitolul din Bolile cronice, ce tratează Natrium muriaticum, Hahnemann este de-a dreptul entuziast în exprimare. Iată ce scrie:

            „Dacă mai trebuia încă o probă capabilă să facă impresie asupra celor mai puțin clarvăzătoare spirite, care să ateste că metoda de care se servește homeopatia pentru a prepara medicamentele pune în evidență o lume de forțe cu totul nouă, pe care natura le ținea până atunci ascunse în sânul său, o vom găsi cu siguranță în conversia sării comune, atât de inertă în stare obișnuită și grosieră, într-un medicament eroic și puternic pe care nu-l putem administra bolnavilor decât cu cele mai mari precauții. Ce transformare incredibilă și totuși atât de reală ! Nu este asta oare, într-un anumit fel, o

nouă creație ?”

     În sfârșit, în anul 1839, la apariția volumului 5 al Bolilor cronice, sub titlul „Diluții și potențe”, Hahnemann se referă la prepararea remediilor, lăsând parcă o poartă deschisă viitorului:

            „Cine ne împiedică, atunci când preparăm o diluție, de a recurge la 10, 20, 50 de sucusiuni și chiar mai multe, pe un plan elastic puțin mai dur, lovind flaconul care conține o picătură din dinamizarea inferioară în 99 picături de alcool, în vederea obținerii unor dinamizări mai puternice ? ......Dacă vom aplica la fiecare nouă diluție un număr de sucusiuni succesive, noi vom obține, chiar la 50-a diluție, medicamente cu o eficacitate și mai penetrantă. Si fiecare granulă, odată impregnată, o dizolvăm într-o anume cantitate de apă, din care apoi putem și trebuie să luăm o foarte mică doză dacă vrem să evităm o acțiune prea violentă la pacienții sensibili. Să ne amintim că într-o asemenea modalitate de preparare aproape toate proprietățile care erau latente în drogul respectiv sunt în întregime dezvoltate și că numai astfel ele pot manifesta întreaga acțiune de care sunt capabile”.

 

     Succesorii lui Hahnemann au preluat moștenirea sa  și au încercat să o dezvolte, realizând diluții mult mai înalte, formule cât mai eficiente de dinamizare, etc. dar problema posologiei în homeopatie continuă și azi să mențină actuale cam aceleași griji de totdeauna ale precursorilor medicinii homeopatice, pentru că această posologie este strâns legată de marile variații ale sensibilității și reactivității organismelor iar registrul mecanismelor de acțiune ale remediilor homeopatice nu se supune obișnuitelor criterii cunoscute de știința medicală a zilelor noastre.

 

 

 

**  **  **

Bibliografie:

S.Hahnemann: Organon (trad.Pierre Schmidt)

J.Baur: Avatars et Aventures du Remède Homéopathique (Revue du Groupement Hahnemannien – 20-e série, 1983)

S.Hahnemann: Maladies Chroniques (Ed. Similia – Paris)